Mainos

Operaattorin ei tarvitse estää laitonta nettijakelua

Helsingin hovioikeus hylkäsi käräjäoikeuden tapaan Teoston sekä useiden levy-yhtiöiden internetoperaattori Telia-Soneraa koskevan vaatimuksen.

Internetoperaattorin ei Suomessa tarvitse estää laitonta musiikin ja elokuvien nettijakelua. Helsingin hovioikeus antoi asiaa koskevan päätöksensä tänään.

Myös käräjäoikeus oli aiemmin päätynyt samalle kannalle.

Liittymäsopimuksissa operaattorit kieltävät asiakasta rikkomasta tekijänoikeuksia, joten periaatteessa operaattori voisi sulkea laittomuuksiin nettiä käyttävän asiakkaansa liittymän. Oikeuden mukaan Suomen laissa ei kuitenkaan ole säännöksiä, jotka siihen velvoittaisivat.

Operaattoreiden velvollisuuksiin Suomen lakia tiukemman kannan ottava EU-direktiivi on olemassa ja saatettu voimaan useimmissa muissa jäsenmaissa, mutta Suomessa lainsäädännön uudistaminen on vielä kesken. Uuden tekijänoikeuslainsäädännön sisällöstä riippuu, mikä on tulevaisuudessa operaattorin vastuu asiakkaidensa tekemisistä.

Hovioikeuden eilen antama ratkaisu oli vastaus kanteeseen, jossa yritettiin saada operaattoria estämään musiikin laiton jakelu internetissä. Asialla olivat muun muassa Teosto sekä rypäs levy-yhtiöitä. Kantajat vaativat, että Telia-Sonera estää sakon uhalla laittomien tallenteiden jakamisen liittymänsä kautta.

Kyse oli tapauksesta, jossa Telia-Soneran internetliittymän tilaaja oli laittanut nettiin parisataa musiikkikappaletta Kazaa -nimistä vertaisverkko-ohjelmaa käyttäen. Tekijänoikeuksien haltijat halusivat, että TeliaSonera selvittää, kuka kappaleet on pistänyt jakoon ja sulkee kyseisen asiakkaansa nettiliittymän.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.