Mainos

Operaatio Vikingin kohteena lapsiporno

Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan poliisit ovat tänä aamuna tehneet yhteisiskun, jonka kohteena oli lasten seksuaalista hyväksikäyttöä esittävän kuvamateriaalin hallussapidosta ja levittämisestä epäiltyjä henkilöitä.

Poliisit iskivät eri puolilla Pohjoismaita kaikkiaan 81 eri osoitteeseen, kaikissa maissa oli suurin piirtein saman verran epäiltyjä.

Suomessa kohteita oli 23 ja ne sijaitsivat 14:llä eri paikkakunnalla.

Viking -nimellä kulkevan operaation aikana otettiin kiinni epäiltyjä ja takavarikoitiin tietokoneita, joilla laittoman materiaalin hallussapidon ja levityksen epäillään tapahtuneen.

Iskun perustana oli pohjoismaisten Internet-rikostutkijoiden toukokuussa tekemä yhteinen tutkinta, jossa kerättiin yksilöiviä tietoja vertaisverkkojen kautta laitonta kuvamateriaalia ladanneista ja levittäneistä henkilöistä. Keskusrikospoliisin rikoskomisarion Mika Ihaksisen mukaan on epätodennäköistä, että epäillyt olisivat ladanneet lasten hyväksikäyttöön liittyvää materiaalia vahingossa tietokoneilleen esimerkiksi laittoman musiikin joukossa.

- Tiedostot ovat todella isoja ja niiden lataaminen ja tallentaminen kestää kauan. Asia toki tutkitaan.

Operaatio Viking on tulos pohjoismaisesta tutkintayhteistyön tehostamisesta.

- Pohjoismaiden välinen yhteistyö on helppoa, koska toimintamallit ovat niin samantapaisia. Asioista on helppo sopia, Ihaksinen kertoo.

Tämän aamun iskuissa oli kaikista maista mukana sekä valtakunnallisia että paikallispoliisin yksikköjä. Operaation yhteispohjoismaisesta koordinaatiosta vastaa Tanska.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.