Mainos

Operaatio kapinallisten nujertamiseksi jatkui

Eilen alkaneeseen hyökkäykseen on komennettu 60 helikopteria ja liki 1500 amerikkalais- ja irakilaissotilasta.

Yhdysvaltain ja Irakin sotilaat ovat tänään jatkaneet laajaa operaatiotaan Samarran alueen kapinallisten nujertamiseksi Pohjois-Irakissa. Yhdysvaltain puolustusministeriön eli Pentagonin mukaan kyse on suurimmasta ilmaoperaatiosta sen jälkeen, kun Irakin sota alkoi keväällä 2003.

Eilen alkaneeseen hyökkäykseen on komennettu 60 helikopteria ja liki 1500 amerikkalais- ja irakilaissotilasta. Tänään joukot haravoivat syrjässä olevia maatilarakennuksia, joissa amerikkalaisviranomaisten mukaan saattaa piileskellä joukoittain kapinallisia, heidän joukossaan mm. al-Qaida-verkostoon yhteyksissä olevia ulkomaisia taistelijoita.

Asevoimat kertoivat pidättäneensä etsinnöissä puolensataa ihmistä ja löytäneensä asekätköjä operaation aikana. Yhteenottoja kapinallisten kanssa ei ole kuitenkaan vielä ollut, majuri John Calahan kertoo.

Amerikkalaiset ja irakilaiset viranomaiset uskoivat, että hyökkäys jatkuu vielä ainakin huomisen.

Tilanne Irakissa on kiristynyt sen jälkeen kun Samarran merkittävä shiiapyhäkkö turmeltui pahoin pommi-iskussa helmikuussa. Pommi-isku johti shiia- ja sunniryhmien välisiin yhteenottoihin ja lietsoi pelkoa sisällissodasta maassa.

Irak irakilaisille tänä vuonna

Yhdysvaltain asevoimat uskoo, että yli 75 prosenttia Irakin valvonnasta voidaan siirtää irakilaisille turvallisuusjoukoille kesän loppuun mennessä. Liittoutuman joukkojen komentaja kenraaliluutnantti Peter Chiarelli on tänään sanonut, että "taistelutantereita" luovutetaan Irakin armeijan yksiköiden käsiin sellaista vauhtia, että "minun on vaikea pysyä laskuissa".

Presidentti George W. Bush on aiemmin asettanut tavoitteeksi, että suurin osa Irakista olisi irakilaisten joukkojen käsissä vuoden loppuun mennessä.

Turvallisuuden valvonnan siirtäminen irakilaisille tarkoittaisi sitä, että amerikkalaiset voisivat vetää merkittävän osan joukoistaan pois Irakista mahdollisesti jo tämän vuoden puolella.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.