Mainos

Operaatio Fallujassa jatkuu

Yhdysvaltain ja Irakin joukot ovat valtaamassa Fallujan kaupunkia. Kyseessä on miehityshallinnon ajan suurin sotilaallinen operaatio.

Päivän aikana taistelujen kerrotaan hieman laantuneen, mutta vastarinnan sanotaan olevan yhä kovaa. Yhdysvaltain ja Irakin joukkoja arvioidaan olevan operaatiossa 10 000-15 000.

Fallujan sunnikaupunki on yksi miehityshallinnon kiivaimpia vastustajia, ja sen valtausta pidetään myös poliittisesti tärkeänä. Ulkomaisia muslimitaistelijoita Irakissa johtavan Abu Musab al-Zarqawin uskotaan olevan Fallujassa.

Suomalainen sotilasasiantuntijan mukaan valtaus on testi Irakin väliaikaishallinnolle ja Yhdysvalloille tammikuun vaalien lähestyessä.

- Fallujaan on panostettu niin paljon sotilaallisesti ja poliittisesti, ettei siellä voida epäonnistua. Kaupungin valtaamisella on erittäin suuri poliittinen symboliarvo, toteaa strategian pääopettaja Mika Kerttunen maanpuolustuskorkeakoulusta.

UNHCR huolissaan pakolaisista

Fallujan taistelujen siviiliuhrien määrää ei tiedetä. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on ilmoittanut olevansa huolissaan kymmenistätuhansista ihmisistä, joka ovat paenneet Fallujasta.

Järjestön mukaan suurin osa siviileistä näyttää jättäneen kaupungin. Irakilaisten lähteiden mukaan monet kodeistaan lähteneet ovat menneet sukulaistensa luo ja jotkut ovat majoittuneet telttoihin.

UNHCR:llä ei ole työntekijöitä Irakissa turvallisuusriskien takia, mutta YK-järjestöt seuraavat maan tilannetta Jordaniasta käsin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 09.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.