Mainos

Operaatio Elop -kirja: Ensimmäisen virheen teki Ollila

Operaatio Elop -kirjan mukaan isoimmat virheet Stephen Elopin kohdalla tekivät Nokian hallituksen puheenjohtajat Jorma Ollila ja Risto Siilasmaa.

Ollilan virhe oli jo siinä, että hän ylipäätään valitsi Elopin, kun ykkösvaihtoehto kieltäytyi kunniasta.

– Elop oli väärä mies Nokian johtoon, toteavat Nykänen ja Salminen. 

Väärä mies, koska hän oli isossa organisaatiossa toiminut aina esimiehen alaisuudessa ja koska toimitusjohtajan työ on lopulta aika yksinäistä.

Nokian puhelimia ei tappanut murhamies Kanadasta.

– On tärkeää omata verkostot, joissa voi sparrata ajatuksia ja saada asioihin uusia näkökulmia. Jos verkostona ovat entiset työtoverit Microsoftilta, ajatukset juuttuvat.


Kohun välttely paisutti kohua

Siilasmaan virhe liittyi Elopin erorahoihin. Siihen, että Nokia maksatti osan sopimusten mukaan maksuun lankeavista palkkoista ja bonuksista Microsoftilla.

– Risto Siilasmaa on kertonut arvanneensa etukäteen Stephen Elopin lähtökorvauksesta syntyvän suurta mekkalaa. 

Se mekkala olisi pitänyt kestää, sillä korjausliike sai tilanteen näyttämään vieläkin kammottavamalta.

– Siilasmaa kertoo ajatelleensa, että hän voisi lieventää (tulevaa palkkio)kohua ja tehdä Nokian omistajille palveluksen pyytämällä Microsoftia maksamaan osan summasta. Hän kääntyi (silloisen toimitusjohtajan) Steve Ballmerin puoleen ja vetosi taas siihen, että Microsoftin puhelinten jatkolle Suomessa olisi tärkeää, minkälaisen kuvan yhtiö itsestään Suomessa luo.

Niin on, jos siltä näyttää. Eikä Siilasmaa siis arvannut, että Microsoftin maksama osuus eropalkkiosta näyttäisi vieläkin pahemmalta kuin jos koko summan olisi maksanut Nokia.

Ylimielisyys tappaa

Mutta kuka Nokian sitten tappoi? Ei kai Suomesta voi noin vain kadota ylimielisen amerikkalaisen teknojätin kitaan iso osa yhtiöstä, joka parhaimmillaan teki alihankkijoineen kahdeksan prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta.

Kirjaa lukiessa kannattaa varustautua itseruoskintaan.

– Nokian puhelimia ei tappanut murhamies Kanadasta. Ne tappoivat kotimaassa syntyneet ylimielisyys, keskittyminen kustannuksiin, vastuiden epäselvyys ja yhtiön hallituksen väärät päätökset, tiivistävät Nykänen ja Salminen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.