Mainos

Opelin työntekijät lakkoilevat Saksassa

Joka kolmas Opelin 33 000 työpaikasta Saksassa on joutumassa vasaran alle. Saksan hallitukselta ei ole luvassa apua tehtaiden pelastamiseksi.

Bochumissa Saksassa autojätti Opelin työntekijät aloittivat tänään työnseisauksen emoyhtiö General Motorsin ilmoittamien rajujen saneerausten vuoksi. Amerikkalainen General Motors saneeraa yhteensä 12 000 työpaikkaa Euroopasta. Saksassa noin 10 000 ihmistä on jäämässä työttömäksi

Seisokki keskeisiä osia valmistavassa Bochumissa pysäyttää nopeasti tuotannon kaikilla Opelin tehtailla.

- Työntekijät ovat hyvin vihaisia GM:lle, koska joka toinen heistä on jäämässä työttömäksi kahden vuoden kuluessa, eikä takuita tuotannon jatkumiselle vuoteen 2010 ja sen jälkeen ole. Se merkitsee työttömyyttä ja Ruhrin laakson kuolemaa., kertoo Opelin luottamusmies Peter Gabriel.

Kustannustaso on Saksassa useita kymmeniä prosentteja korkeampi kuin esimerkiki Ruotsissa Saabin Trollhättanin tehtaalla. Juuri siksi neljä vuotta tappiota Euroopassa tehnyt maailman suurin autokonserni ajaa tuotantoa alas nimenomaan Saksassa.

Jatkossa investoidaan Itä-Eurooppaan. Se edellyttää kuitenkin, että Opelin myynti saadaan käännettyä nousuun.

Opelin kriisi on myös kova psykologinen isku koko Saksan taloudelle, joka kärsii nimenomaan heikosta yksityisestä kulutuksesta. Berliinin hallitus ei lukuisista vetoomuksista huolimatta aio pumpata rahaa Opelin tehtaiden pelastamiseksi. Potentiaalisia pelastettavia on myös muilla aloilla, ja julkisista tukioperaatioista on viime vuosilta vain huonoja kokemuksia.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 15.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.