Opec poisti öljyn tuotantokiintiöt

Opec on poistanut jäsenmaidensa öljyntuotantokiintiöt. Irakin kriisistä huolimatta öljyn hinta on ollut laskussa jo viikon.

Öljynviejämaiden järjestö Opec on muutamia tunteja Yhdysvaltain Irakin- hyökkäyksen alkamisen jälkeen poistanut jäsenmaiden öljyn tuotantokiintiöt. Kartellin jäsenmaita on pyydetty käyttämään koko tuotantokapasiteettia öljyhuollon turvaamiseksi.

Kiintiöiden purkamisesta sodan vuoksi kerrottiin Opecin puheenjohtajan Abdullah al-Attiyahin Wienissä julkaistussa tiedotteessa. Pyrkimyksenä on taata öljyn saatavuus sodan mahdollisista vaikutuksista riippumatta.

Attiyah sanoi tänään Dohassa, ettei Opecilla ole suunnitelmia raakaöljyn tuotannon pikaiseksi lisäämiseksi. - Öljyn hinta on laskussa. Se osoittaa, että markkinoilla on enemmän öljyä kuin ne pystyvät käyttämään, sanoi Attiyah, joka on myös Qatarin öljyministeri.

Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan ei tarvetta öljyn varmuusvarastojen käyttämiseksi ole, koska öljyä on markkinoilla riittävästi. Pääjohtaja Claude Mandil totesi, että tuottajamaat ovat hyvin painokkaasti luvanneet turvata öljyn saatavuuden. -Öljymarkkinat luottavat myös siihen, että öljyn saatavuus on turvattu, sanoi Mandil tänään Pariisista.

Hänen mukaansa valmiusvarastojen käyttö on tarpeen vain, "jos syntyy todellinen öljypula, jota tuottajat eivät pysty kattamaan, mikä ei ole todennäköistä".

Markkinat reagoivat sodan alkamiseen hintojen laskulla. Vajaassa viikossa raakaöljyn markkinanoteeraukset ovat laskeneet lähes neljänneksen.

Pohjanmeren Brent-laadun hinta tippui tänään sodan alkamisen jälkeen alimmillaan 25,50 dollariin tynnyriltä käytyään korkeimmillaan 35 dollarin tasolla.

Yhdysvaltain WTI-laatu laski 1,35 dollaria 28,53 dollariin. Korkeimmillaan talvella hinta kävi 40 dollarissa.

Ennen sodan alkamista Opec-maiden tuotanto oli virallisesti 24,5 miljoonaa tynnyriä päivässä, mutta monet kartellin jäsenet tuottivat kiintiöitä enemmän. Irakin tuotanto arvioitiin noin 2,2 miljoonaksi tynnyriksi ja vienti runsaaksi 1,5 miljoonaksi tynnyriksi päivässä.

IEA arvioi maaliskuun öljymarkkinakatsauksessa, että Opecin käytettävissä oleva varakapasiteetti voi maaliskuussa laskea alle miljoonaan tynnyriin päivässä.

Saudi-Arabian öljyntuotanto arvioitiin sodan alkaessa yli 9 miljoonaksi tynnyriksi päivässä, kun sen kiintiö oli vajaat 8 miljoonaa tynnyriä. Markkina-arvioiden mukaan Saudi-Arabia pystyy muutamassa viikossa kasvattamaan tuotantokapasiteettia vielä 1,5 miljoonalla tynnyrillä päivässä.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat