Mainos

Opec pitää öljyn tynnyrihinnan 22-28 dollarissa

Öljyn hinta kääntyi tänään vaihteeksi laskuun. Euroopan tärkein öljylaatu, Pohjanmeren Brent maksoi iltapäivällä Lontoon markkinoilla 28,26 dollaria tynnyriltä. Laskua viime viikon päätöshinnasta kertyi 33 senttiä.

Öljyhana

Uutistoimisto Reutersin haastattelemien välittäjien mukaan hintaa painoivat arviot siitä, että öljynviejämaiden järjestö Opec on valmis lisäämään tuotantoaan, jos öljyn hinta kohoaa liikaa. Pohjanmeren Brentin hinta tippui huhtikuussa yli 30 dollarista tynnyriltä 21 dollariin tynnyriltä, kun Opec päätti maaliskuun lopussa höllätä hanojaan. Viime aikoina hinnat ovat kuitenkin lähteneet uuteen nousuun, kun öljyn tarjonnan on pelätty jäävän riittämättömäksi tuotantolisäyksistä huolimatta.

Opecin on määrä nostaa tuotantokiintiöitään, jos niin sanotun Opec-korin 20:n päivän keskihinta nousee yli 28 dollariin tynnyriltä. Vastaavasti tuotantoa supistetaan, jos korin hinta painuu alle 22 dollarin tynnyriltä. Opec-kori koostuu seitsemästä kartellin tuottamasta öljylaadusta. Viime perjantaina Opec-kori noteerattiin 28,28 dollariin tynnyriltä eli 22-28 dollarin hintahaarukan yläpuolelle, mutta 20:n päivän keskihinta pysytteli alle 26 dollarissa tynnyriltä.

Lähellä Saudi-Arabiaa olevat lähteet kertoivat kansainvälisten uutistoimistojen mukaan tänään, että Opec ei aikaile tuotannon lisäämistä, jos Opec-korin hinta jää pysyvämmin yli 28 dollarin tynnyriltä. Saudi-Arabia on Opecin johtava maa ja maailman suurin öljyntuottaja.

Opecin tuotantopolitiikasta päättävä ministerikokous on seuraavan kerran koolla Wienissä 21. kesäkuuta. Tähän mennessä Opec-maat ovat vakuutelleet, ettei tuotantokiintiöiden nostaminen ole tuolloin asialistalla. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.