Opec pääsemässä sopuun öljyntuotannon lisäämisestä

Kiista öljynviejämaiden järjestön Opecin kahden suurimman tuottajamaan Saudi-Arabian ja Iranin välillä hankaloittaa kartellin tuotantopäätösten syntymistä. Opecin öljyministerit pyrkivät tänään Wienissä pääsemään yhteisymmärrykseen öljyn tuotannon lisäämisestä. eilen sopua ei vastoin ennakkokaavailuja syntynyt.

Saudi-Arabian öljyministeri Ali al-Naimi uskoi tiistaina aamupäivällä Opecin saavan aikaan öljymarkkinoita vakauttavan ratkaisun. Saudi-Arabia on Opecin suurin tuottajamaa ja keskeinen vaikuttaja tuotantopäätöksissä. Opecin toiseksi suurin tuottajamaa Iran kuitenkin ajaa saudeja tiukempaa tuotantolinjaa. Iran on valmis kasvattamaan kartellin päivittäistä tuotantoa vain 1,2 miljoonaa tynnyriä, kun saudit haluavat pumpata markkinoille uutta öljyä 1,7 miljoonaa tynnyriä päivässä.

Ali al-Naimin mukaan Saudi-Arabia ei ole valmis taipumaan Iranin vaatimuksiin. Algerian energiaministeri Chakib Khelil kertoi televisioasema CNN:n haastattelussa, että suurin osa Opec-maista kannattaa Saudi-Arabian ajamaa linjaa. Iranin haluun pitää hanat tiukalla vaikuttaa se, että Yhdysvallat on voimakkaasti painostanut Opecia tuotannon lisäämiseen. Iranin mielestä Opec ei saa taipua ulkoisen painostuksen alla. Lisäksi Iran korostaa, että öljyn kysyntä perinteisesti laskee keväällä, mikä iranilaisten mielestä puoltaisi maltillista tuotannon lisäystä. tänään aamupäivällä Iranin öljyministeri Bijan Zanganeh toivoi kompromissia, joskaan ei voinut antaa sellaisen syntymisestä varmoja takeita. Opec leikkasi viime keväänä voimakkaasti tuotantoaan, mikä nosti öljyn hinnan kymmenestä dollarista tänä vuonna parhaimmillaan yli 30 dollariin tynnyriltä. Viimeksi yhtä kalliita hintoja kirjattiin Persianlahden sodan aikaan yhdeksän vuotta sitten.

Kiistoja osattiin odottaa<?LL_ARTICLEIMG ID=12099 ALIGN=RIGHT>


Ulkopuolisille tarkkailijoille Opec-maiden kiistely ei ole tullut yllätyksenä. Takavuosina on moneen kertaan nähty, että Opec kykenee toimimaan päättäväisesti silloin, kun hinnat vajoavat pohjamutiin, mutta ajautuu sisäisiin kahnauksiin silloin, kun hinnat hipovat taivaita.

Nykyiset kiintiöt sallivat Opec-maille 23 miljoonan tynnyrin päivittäisen tuotannon, mikä vastaa noin 40 prosenttia koko maailman öljyn tuotannosta. Opec on kuitenkin säännönmukaisesti ylittänyt viralliset kiintiönsä noin miljoonalla tynnyrillä päivässä. Ulkopuolisten tarkkailijoiden mukaan kiintiöistä lipsuminen saattaa vaimentaa tuotannon lisäyksen vaikutuksia markkinoilla. Jos tuotantoa nostettaisiin Saudi-Arabian esittämät 1,7 miljoonaa tynnyriä päivässä, niin käytännössä markkinoille tulevan päivittäisen uuden öljyn määrä saattaisi jäädä alle miljoonaan tynnyriin.

Öljyä tuovat teollisuusmaat, etenkin Yhdysvallat patistelevat Opecia hölläämään hanojaan runsaskätisemmin kuin mihin kartelli olisi valmis. Huippukallis öljy on teollisuusmaille ongelma, koska se kiihdyttää inflaatiota ja ajaa korkoja ylöspäin. Tavallisten kansalaisten arjessa Opecin tiukka tuotantolinja näkyy selvimmin kohonneina bensiinilaskuina.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat