Mainos

Opec nosti tuotantokiintiötään

Öljyntuottajamaiden järjestö Opec on nostanut yllättäen tuotantokiintiötään Wienissä pidetyssä hätäkokouksessa.

Opec-maat korostivat todellisen tuotannon laskevan, sillä ratkaisulla kiintiöiden ulkopuolinen tuotanto on tarkoitus padota. Opec pyrkii tuotantokiintiöillä varmistamaan, että raakaöljyn hinta ei halpene liikaa.

Raakaöljyn hinta nousi voimakkaasti ennen kuin Yhdysvallat tukijoineen hyökkäsi Irakiin, mutta kääntyi laskuun jo ennen ensimmäisiä ilmaiskuja. Hinta jatkoi laskussa myös Opecin ratkaisun jälkeen, vaikka markkinoilla öljyministerien viestiä luonnehdittiin hyvin ristiriitaiseksi.

Lontoon raaka-ainepörssissä Pohjanmeren Brent-öljy laski alle 24 dollariin. Aiemmin päivällä hinta hinta nousi pitkälti päälle 24,50 dollarin. Ennen sotaa se kävi enimmillään noin 35 dollarissa.

Opecin öljyministerit päättivät nostaa päivittäisen tuotantokiintiön 25,4 miljoonaan tynnyriin kesäkuun alusta. Voimassa oleva kiintiö on 24,5 miljoonaa tonnia, mutta Opec-maat ovat ylittäneet kiintiön parilla miljoonalla tynnyrillä.

- Me poistamme markkinoilta kaksi miljoonaa tynnyriä päivässä, ja tämä on ensimmäinen askel mahdollisille muille leikkauksille, Venezuelan öljyministeri Rafael Ramirez tiivisti kokouksen jälkeen.

Markkinoita Opec-maiden ratkaisu ei tyydyttänyt, sillä sen katsottiin olevan kuin "savua peilissä". - He yrittävät luoda kuvan todellisuutta suuremmista leikkauksista. Parhaimmassakin tapauksessa vähennys jää todennäköisesti 800 000 tynnyriin, pörssimeklari Nauman Barakat lontoolaisesta Fimat International Banquesta arvioi.

Rajoittamalla tuotantoa Opec-maat pyrkivät pitämään raakaöljyn hinnan 22 - 28 dollarissa. Viitehinta lasketaan eri öljylaatujen hinnasta. Raakaöljyn hinta näkyy viiveellä bensiinin ja muiden polttonesteiden hinnoissa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.