Mainos

Opec leikkaa tuotantoaan - öljyn hinta laskuun

Öljynviejämaiden järjestö OPEC on ilmoittanut leikkaavansa tuotantoa noin viisi prosenttia.

Tieto öljynviejämaiden tuotannonleikkauksista on otettu markkinoilla vastaan rauhallisesti. OPEC-maat ovat päättäneet vähentää tuotantoaan puolitoista miljoonaa tynnyriä päivässä eli viitisen prosenttia.

Tuotannonleikkaus ei nostanut öljyn hintaa, päin vastoin. Vertialuhintana käytetty Pohjanmeren Brent-laatu laski puolsen dollaria, sen jälkeen kun OPEC:in päätös tuli tietoon. Tynnyrinhinta laski hieman alle 25 dollarin.

Kuluttajamaat Yhdysvaltain johdolla painostivat kokouksen alla Opecia pidättäytymään liian suurista tuotannon leikkauksista. Hinnan putoaminen Opecin päätöksen jälkeen heijastelee tyytyväisyyttä siihen, että Opec pysyi suurimman tuottajamaan Saudi-Arabian ehdottamassa 1,5 miljoonan tynnyrin leikkauksessa.

Kuwait ja muut Opecin hintahaukat olivat ehdottaneet suurempia, jopa kahden miljoonan tynnyrin leikkauksia. Öljyn hinta on sahannut viime aikoina voimakkaasti. Lokakuussa hinta ehti käydä 35 dollarissa tynnyriltä, mutta joulukuussa se putosi jo 22 dollariin.

Markkinat osasivat odottaa


Opecin uhkaukset tuotannon leikkauksista ovat nostaneet jälleen hintaa tammikuun aikana, ja monet analyytikot arvioivat jo ennen järjestön hintakokousta, että tuotannon leikkauksen vaikutukset oli jo leivottu raakaöljyn hintaan. Ehtona oli pysyminen Saudi-Arabian ehdottamissa rajoissa. Markkinat osasivat siten odottaa päätöstä.

Opecia huolettaa vuoden toinen neljännes, jolloin lämmityskausi loppuu ja öljyn hinta perinteisesti putoaa. Kuluttajamaat ovat myös lisänneet viime aikoina öljyvarastojaan, mikä on myös lisännyt öljyntuottajamaiden pelkoja hintojen romahtamisesta. Kaksi vuotta sitten öljytynnyrin hinta rämpi alle kymmenessä dollarissa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.