Opec jatkaa tuotantorajoituksia

Öljyntuottajamaiden Opecin kokous on päättänyt odotetusti jatkaa tuotantorajoituksiaan myös huhti-kesäkuussa. Päätös tietää taloutensa nousuun luottaville teollisuusmaille epävarmuuden jatkumista.

Monet pelkäävät, että öljyn hinta nousee pilviin ennen kuin öljyntuottajamaat löysäävät öljyhanojaan. Tämä vaarantaisi talouden kasvun.

Opecin tavoitteena on pitää eri öljylaaduista kootun öljykorin hinta 22-28 dollarissa tynnyriltä. Brent-laatuisen öljyn hinta oli tänään Lontoon pörssissä runsaat 24,50 dollaria. Hinta laski hieman torstaista.

Öljyn hinta putosi rajusti Yhdysvaltoihin syyskuussa tehtyjen terrori-iskujen jälkeen ja painui alimmillaan noin 17 dollariin. Viime viikkoina on tultu reippaasti ylös, kun merkit erityisesti Yhdysvaltain talouskasvun vauhdittumisesta ovat lisääntyneet.

Osaltaan hintoja on nostanut pelko Yhdysvaltain terrorin vastaisten sotatoimien kohdistumisesta Irakiin. Myös se on Opec-maa. Venezuelan öljyministeri Alvaro Silva muistutti Wienissä pidetyn kokouksen jälkeen, että raakaöljyn hinta on vasta noussut Opecin asettaman tavoitetason alareunaan. Talouden nousun myötä Silva odottaa hinnan nousevan edelleen.

Suuri mielenkiinto kohdistuukin nyt vuoden jälkipuoliskoon, mutta Opec-maiden edustajien viestit olivat ristiriitaisia. Opecin "haukat" ei näe mitään syytä nostaa tuotantoa ennen kuin öljykorin hinta on noussut 28 dollariin.

- Minun arvioni on, että talous ei kasva riittävästi, jotta öljyn tuotantoa lisättäisiin kesäkuussa, Algerian öljyministeri Chakib Khelil sanoi.

-Meillä on 22-28 dollarin tavoitetaso. Miksi siis lisäisimme tuotantoa, jos hinta ei ylitä 28 dollaria? Opecin puheenjohtaja Rilwanu Lukman kysyi.

Myös Opecin pääsihteeri Ali Rodriquez epäili tuotannon lisäämistä vielä seuraavallakaan neljänneksellä, koska öljyn kysynnän odotetaan jatkuvan heikkona.

Saudi-Arabia avainasemassa

Kaikesta huolimatta Opecin suurimmalla ja vaikutusvaltaisella jäsenellä eli Saudi-Arabialla on selkeä tavoite estää öljyn hinnan jyrkkä nousu. Saudiöljyministeri Ali al-Naimi sanoi Opecin voivan lisätä tuotantoa, jos öljyvarastot supistuvat. Myös hänen iranilainen kollegansa Bojan Zanganef sanoi toivovansa, että maailman talous kasvaa niin paljon, että tuotannon lisääminen on mahdollista seuraavalla neljänneksellä.

-Kun näemme, että ne (öljyvarastot) alkavat supistua, saatamme päättää tuotannon lisäämisestä, Naimi sanoi arabiankielisessä Al-Hayat -lehdessä.

Kymmenen Opec-maata ovat rajoittaneet tuotantonsa 21,7 miljoonaan tynnyriin päivässä. Se on yli 5 miljoonaa tynnyriä aiempaa vähemmän. Se on myös joustava varaventtiili, jos Yhdysvallat päättää iskeä Irakiin ja sen 2,5 miljoonan tynnyrin päivätuotanto jää uupumaan markkinoilta.

Irakin vapaata myyntiä on rajoitettu rangaistuksena Irakin hyökkäykselle Kuwaitiin 1990-luvun alussa. Irakin öljymyyntiä päätettiin aikanaan sallia humanitaarisista syistä.

Opec-maat odottavat myös järjestöön kuulumattomien maiden rajoittavan edelleen tuotantoaan. Näistä keskeiset ovat Venäjä, Meksiko, Norja ja Oman.

Raakaöljyn hinta näkyy viiveellä bensiinin ja polttonesteiden hinnoissa. Öljy- ja kaasualan kuluttajahintaseurannan mukaan helmikuun puolivälissä 95-oktaaninen bensiini maksoi keskimäärin 1 euron litralta, mutta sen jälkeen raakaöljyn hinta on noussut. Kevyt polttoneste maksoi kuukausi sitten keskimäärin 34 senttiä litralta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat