Mainos

Opas: Kouluterveydenhuoltoon kannattaa panostaa

Tuore opas kouluterveydenhuollosta kehottaa kuntia panostamaan tehokkaaseen terveydenhoitoon. Oppaan mukaan tehokas kouluterveydenhoito mm. vähentää opettajien työtä ja tuottaa säästöä sosiaali- ja terveystoimen erityispalveluissa.

Sosiaali- ja terveysministeriön, Stakesin ja opetushallituksen yhteistyönä valmistellussa Kouluterveydenhuolto 2002 -oppaassa kehoitetaan kuntia panostamaan kouluterveydenhuoltoon.

Oppaan mukaan tehokas kouluterveydenhuolto vahvistaa lasten terveyttä, vähentää opettajien työtä ja tuottaa säästöä sosiaali- ja terveystoimen erityispalveluissa. Oppaassa suositellaan, että kouluterveydenhoitaja, koululääkäri, koulupsykologi ja koulukuraattori toimisivat työryhmänä koulun sisällä yhteistyössä opettajien ja vanhempien kanssa.

Oppaan laatineet Sosiaali- ja terveysministeriö, Stakes ja Opetushallitus esittävät, että koululaisten terveyttä seurattaisiin peruskoulun aikana kolmella laajalla terveystarkastuksella.

Välivuosiin kuuluisi terveystapaamisia sekä aina avoin vastaanotto. Myös kotikäynnit kuuluvat oppaan mukaan hyvin toimivaan kouluterveydenhuoltoon. Erityistä huomiota oppaassa kiinnitetään oppilaiden mielenterveyden ja seksuaaliterveyden edistämiseen ja koulukiusaamisen ehkäisyyn.

Oppaassa muistutetaan, että kansanterveyslaki velvoittaa kunnat huolehtimaan kouluterveydenhuollosta. Valtion vuoden 2002 talousarviossa korostettiin lasten hyvinvoinnin edistämistä ja kouluterveydenhuollon kehittämistä, jota varten kunnille osoitettiin sosiaali- ja terveysmenojen valtionosuuteen 70 miljoonan euron lisämääräraha.

Oppaassa suositellun työtavan toteuttaminen edellyttää, että oppilashuollossa on riittävästi henkilöstöä ja tarkoituksenmukaiset työtilat koulussa. Peruskouluissa tulee oppaan mukaan olla kouluterveydenhuollon rinnalla koulutyöhön erikoistuneet psykologi- ja kuraattoripalvelut.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.