Mainos

OP-Pohjolalta synkkä talousennuste

Ennusteet Suomen talouskasvusta kutistuvat kuin metsäkanalintu maailmanlopun edellä. Tähän mennessä synkimmät luvut löi pöytään OP-Pohjola, joka maanantaina arvioi bruttokansantuotteen kasvavan ensi vuonna vain 1,0 prosenttia.

Vielä heinäkuun lopussa OP-Pohjola povasi Suomeen sekä tälle että ensi vuodelle 2,5 prosentin kasvua. Sen jälkeen teollisuuden suhdannenäkymät ovat heikentyneet ja asuntorakentamisessa painettu jarrua pohjaan.

Huonot uutiset ovat säikyttäneet myös kuluttajia, ja yksityisen kulutuksen kasvu näyttää hupenevan ensi vuonna pienemmäksi kuin mihin ostovoiman kasvu antaisi varaa.

- UPM:n ja Stora Enson viime viikon uutisten jälkeen tuota (kasvuprosentiksi povattua) ykköstä on entistä helpompi perustella, pankin pääekonomisti Timo Lindholm sanoi suhdannekatsausta julkistaessaan.

Euroalueella talouden alamäki on vasta alkanut, ja sen ensi vuoden kasvuluvuksi OP-Pohjola povaa vain 0,5 prosenttia. Yhdysvalloissa taas talouden taantuma näyttää aina vain pitkittyvän.

Työllisyys valopilkku

Suomen valopilkkuna OP-Pohjola pitää sitä, että työllisyyden näkymät ovat yhä melko hyvät.

- Työpaikoista entistä isompi osa on palvelualoilla, joihin ulkomailta tulevat talouden häiriöt eivät heti vaikuta. Lisäksi tulevien vuosien työvoimapulaan varaudutaan siten, että työntekijöistä halutaan pitää kiinni, Lindholm uskoo.

Ensi vuonna työllisyyden kasvu kuitenkin pysähtyy, ja varsinainen haaste saattaa olla edessä vasta vuoden 2010 puolella. Lindholmin mukaan tämä puoltaa sitä, että finanssipolitiikan keinoja kannattaa säästellä myöhemmäksi.

- En pidä Suomen tilannetta niin heikkona, että lähtisin uutta elvytyskierrosta vaatimaan tälle syksylle, hän sanoi.

Yhdysvaltain rahoitusmarkkinoiden myllerrys vaikuttaa Lindholmin mukaan Suomeen yhä lähinnä välillisesti, kun rahahanoja käännetään maailmalla tiukemmalle. Suomessakin myös yksityisten lainanhakijoiden maksukyky syynätään entistä tarkemmin.

Rahoitusmarkkinoiden kriisin näköpiirissä olevat vaikutukset on yritetty sisällyttää OP-Pohjolan ennustukseen, mutta Lindholm ei sulje pois, etteikö ikäviä yllätyksiä voisi vielä olla tulossa.

- Kulunut vuosi on opettanut aika lailla pessimistisemmäksi, hän myönsi.

Inflaatio taas on näillä näkymin ensi vuonna hidastumassa, mikä antaa tilaa korkojen laskuun. OP-Pohjolan mielestä EKP voisi aloittaa ohjauskoron laskemisen ensi vuoden alkuneljänneksen aikana, ja pudottaa korkoa vuoden aikana useampaankin kertaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.