Mainos

OP:n Heiskanen asuntolainojen korkojen noususta: Yllättää kuin talvi autoilijan – kun se tulee eteen

5:14

Asuntojen hintojen jatkuva nousu ja asuntolainojen korkojen mahdollinen nousu mietityttävät velallisia ja puhututtavat alan asiantuntijoita.

OP ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen ei usko korkojen nopeaan nousuun. Hänen mukaansa suomalaiset alkavat jo varautua korkeampiin korkoihin, mutta silti ne yllättävät monen kuin talvi autoilijan. Heiskanen arvioi asuntomarkkinoiden tulevaisuuden näkymiä MTV:n Kymmenen Uutisten haastattelussa.

Korkojen mahdollisesta noususta on puhuttu jo pitkään, milloin ne teidän näkemyksen mukaan lähtevät nousuun?

– Kyllä niistä varmaan saadaan puhua vielä jonkun aikaa, koska näyttää siltä, että Euroopan keskuspankki EKP:kin etenee asiassa hyvin varovaisesti. Ei ole tulossa mitään nopeita muutoksia. Politiikkaa aletaan kiristää pikku hiljaa, mutta korot nousevat niin hitaasti, että vielä vuosikymmenen vaihteessakin ollaan vasta hieman plussan puolella.

Jos korot nousevat, nousevat asuntolaina kustannuksetkin. Miten se vaikuttaisi asuntolainojen menekkiin?

– Korot nousevat siinä tilanteessa, että taloudessa menee hyvin. Nyt Suomikin on päässyt euroalueen vauhtiin ja siten korkojen nousu kertoo talouden hyvästä vierestä. Ja se ikään kuin tasapainottaa talouden kehitystä asuntomarkkinoilla ja mitä lainakysyntään tulee. Jos kaikki menee hyvin, myös kehitys on vakaata niin asuntolainojen kysynnässä kuin taloudessa ja asuntomarkkinoilla ylipäänsä.

Miten hyvin ihmiset ovat tietoisia korkojen nousun vaikutuksesta omaan talouteen? 

– Pohjimmiltaan ihmiset varmasti tietävät, että korot tulevat nousemaan. Kolmasosa sanoo kysyttäessä, että he eivät ole varautuneet korkojen nousuun oikeastaan millään tavalla.

– Luulen itse, että tämä on vähän samanlainen kysymys kuin talvi autoilijalle. Että sitten kun se tulee eteen, se yllättää. Suomi on sillä tavalla poikkeuksellinen maa, että meillä lainat ovat lähes täysin sidotut vaihtuviin korkoihin, euriboreihin, ja siinä mielessä korkojen vaikutus lainakustannuksiin on selvä.

2:10

Miten hyvin pankit näkemyksenne mukaan ovat ottaneet asian esiin asiakkaiden kanssa?

– Pankit ovat toki ottaneet sitä esille ja tällä hetkellä tuodaan esille kiinteäkorkoisia vaihtoehtoja sekä koroilta suojautumista korkokattojen muodossa. Kiinteäkorkoisten lainojen osuus onkin jossain määrin noussut ja myös korkokarttoja hyödynnetään. Tämä on tietysti varautumista siihen mahdollisuuteen, että korot nousevat. Se on myös kansantalouden kannalta hyvä, koska muuten korkojen nousu voisi heijastua myös kansantalouteen jossain määrin.

Kansalaiset luottavat Suomen talouteen, mutta kuinka hyvin luotamme oman taloutemme?

– Olemme aika tavalla keskivertotasolla. On nähty, että Suomen talous on lähtenyt menemään parempaan suuntaan ja odotetaan, että se selkeästi kohenee. Luottamus omaan talouteen on  keskivertotasoa, ja se kertoo toki siitä, että työllisyys on parantunut ja sielläkin mennään parempaan suuntaan. Toisaalta tulokehitys ei ole mitenkään erityisen hyvää ja tulot eivät erityisemmin nouse.

Eli pientä varovaisuutta on?

– Pientä varovaisuutta on. Ihmiset hyvin tiedostavat oman taloustilanteensa ja osaavat arvioida ja tehdä päätöksiä sen perusteella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.