Mainos

Op:n ekonomistit: Tuloveroa voisi alentaa enemmänkin

Osuuspankkikeskuksen ekonomistit muistuttavat, että inflaation kiihtymisen takia reaaliansioiden kasvu jää tänä vuonna alle yhden prosentin. Tätä heikompi palkkojen reaalinen nousu oli viimeksi 1992 ja 1993.

Osuuspankkilaisten talousennuste tälle ja ensi vuodelle noudattaa muiden pankkiekonomistien linjaa. Osuuspankkikeskus povaa tälle vuodelle 5,5 prosentin ja ensi vuodelle 4,5 prosentin kasvua. Muiden pankkiennusteiden kasvuennusteet tälle vuodelle asettuvat 5,4-5,9 prosentin ja ensi vuodelle 3,8-4,6 prosentin väliin. Valtiovarainministeriön kasvuennuste tälle vuodelle on 5,2 prosenttia ja ensi vuodelle 4,2 prosenttia. Viennin kova veto kasvattaa kauppataseen ylijäämää ja kun Suomen korollinen nettovelka ulkomaille laskee nopeasti, vaihtotaseen ylijäämää puhkoo ennätyksiä.

Op-ennusteen mukaan vaihtotaseen ylijäämä nousee tänä vuonna 50 miljardiin ja ensi vuonna lähes 60 miljardiin markkaan, mikä on noin seitsemän prosenttia bruttokansantuotteesta. Lukema on kansainvälisessä vertailussa kärkitasoa.

Suomen inflaatio Emu-maita nopeampaa

Valtiontalous on viime vuosina kohentunut tuntuvasti. Osuuspankkilaisten mukaan valtiontalouden tila mahdollistaisi isommat tuloveron kevennykset kuin mitä on suunniteltu. Veronalennusten ohella valtio pystyy op-ennusteen mukaan lyhentämään velkaansa, sen verran ylijäämää budjetissa on. Lisänä ovat yksityistämismarkat.

Op-ennusteessa korostetaan, että Suomen julkisen sektorin tila on sekä budjettiylijäämän että velan osalta Emu-maiden parhaita. Siksi paineet alentaa lähivuosina tuloveroja, alkoholiveroa ja autoveroa eivät aiheuta ongelmia. Suomessa kuluttajahintojen nousu on ollut muita Emu-maita nopeampaa. Ennusteen mukaan Suomen oma talouskasvu aiheuttaa hintapaineita yhteisten hintojen nousua nopeuttavien tekijöiden kuten kalliin öljyn, heikon euron ja korkeampien korkojen lisäksi.

Inflaation kiihtymisen takia reaaliansioiden nousu Suomessa jää tänä vuonna alle prosentin. Talouskasvua ja inflaation kiihtymistä hillitään korkojen nostolla. Osuuspankkiekonomistit pitävät suomalaisia lyhyitä euribor-korkoja matalina. Heidän mielestään inflaatiovauhti, talouden kasvunäkymät ja näihin liittyvät kustannuspaineet puoltaisivat yli viiden prosentin korkoja. Tällä haavaa lyhyet euribor-korot ovat 4,7 prosentin tuntumassa. Euroopan keskuspankin ohjauskorko on 4,5 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.