Mainos

OP: Korttien kuolettaminen oli vain varotoimi

Pankit ovat kuolettaneet tuhansia suomalaisluottokortteja Espanjassa paljastuneen tietomurtotapauksen takia - mahdollisesti turhaan. Yle uutiset kertoi eilen, että muun muassa OP:ssa tietomurto koskee lähes 10 000 asiakasta ja kortteja on kuolettu vajaa tuhat.

OP-keskuksen korttiyksikön päällikkö Jarkko Anttiroiko sanoo, että kortteja vaihdettiin, kun ei heti tiedetty tietomurron luonnetta.

- Meillä oli aluksi suppeampaa tietoa siitä, mitä tietomurrossa saaduilla tiedoilla voi tehdä. Kuoletimme kortteja varmuuden vuoksi.

Anttiroiko ei tämän hetkisen tilanteen valossa usko, että kortteja kuoletaan lisää. Hän kertoo, että tietomurrossa saatiin ongittua luottokorttien numeroita ja voimassaoloaikoja.

- Näitä tietoja voi käyttää lähinnä etämyynnissä ja verkkokaupassa sellaisilla sivuilla, jotka eivät vaadi (kortin takaa löytyvää) varmistusnumeroa.

Valtaosa luotettavista verkkosivuistoista vaatii ostoksen yhteydessä myös varmistusnumeron.

Anttiroiko sanoo, että tietoja on saatu luultavasti korttien magneettijuovista. Näillä tiedoilla aidonnäköisten korttikopioiden tekeminen on erittäin vaikeaa.

Suomalainen kortinkäyttäjä on turvassa, kun hän noudattaa huolellisesti korttisopimuksensa ohjeita.

KRP toistaiseksi vaitonainen

Koska oletettu tietomurto on tapahtunut Espanjassa, tutkimisen päävastuu on Espanjan poliisilla. KRP avustaa tutkinnassa, kertoo rikosylikonstaapeli Tero Toivonen Keskusrikospoliisista.

Toivonen ei halua kommentoida, minkälaisia tietoja krakkerit ovat onnistuneet saamaan luottokorteista.

- Kyseessä on iso tapaus, mutta sen kokoluokkaa emme oikein vielä tiedä.

Toivonen kuitenkin rauhoittelee luottokorttien käyttäjiä ja toivoo, etteivät kuluttajat huolestuisi, vaikka tietomurrosta olisi ristiriitaistakin tietoa.

- Jokainen korttien myöntäjä - pankit, luottokunta - ne näkevät vain osan tästä ilmiöstä. Silloin heillä saattaa olla erilainen näkökulma.

Toivonen arvioi, että suomalaiset pankit ja korttien myöntäjät ovat erittäin varovaisia ja siksi kortteja suljetaan.

- Ilmeisesti väärinkäyttöjä ei ole vielä tullut, koska muutenhan kansalaislähteistä tulisi paniikkireaktio. Kyllähän ihmiset sen huomaisi pankkitileillään ja luottokorttiensa laskuissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.