Mainos

OP-keskus: Rakentaminen äkkiä käyntiin

Asuntokauppa on ollut viime kuukausina yllättävän vilkasta, kun ihmiset hyödyntävät matalia lainakorkoja. Osuuspankkikeskus väläytti kuitenkin tänään jo hintakuplan vaarasta, jos uusien asuntojen rakentaminen ei lähde rivakasti liikkeelle.

Tänä vuonna asuntoja rakennetaan vain puolet siitä määrästä mikä tarvittaisiin.

Rakennusteollisuuden puheenjohtaja Timo Korhonen uskoo, että useat rakennusyhtiöt käynnistävät syksyllä kovan rahan asuntotuotantoa...

- Hinnat nousevat vähän liian äkkiä. Se huolestuttaa minua ja eniten pelottaa nuorten puolesta, miten vahvana hintakehitys jatkuu. Omistusasuntojen rakentaminen on ollut vuoden verran jäissä, ja valtion elvytyskin lisää pääasiassa vuokra-asuntotuotantoa, sanoo kiinteistönvälitysjohtaja Kenneth Sandberg, OP-Keskuksesta.

Sandbergin mielestä viestin pitäisi mennä perille rakennusyhtiöille, että ne aloittaisivat uudisrakennusten teon pikaisesti.

Timo Korhosen mukaan asunnoille on taas kysyntää.

- Toki se kohdistuu pienempiin asuntoihin ja tehokkaasti suunniteltuihin asuntoihin, joista on tällä hetkellä jo pulaa. Ja kyllä ne vastaamme tähän markkinakysyntään ja uskon, että useampi yritys tällä hetkellä suunnittelee uusien kohteiden aloittamista, joka nähdään tässä syksyn aikana aloituksina, Korhonen sanoo.

Tänä vuonna asuntoja rakennetaan vain puolet siitä mitä tarvittaisiin.

- Eli kyllä nämä vähäisiä on, ja vielä kun ajatellaan vapaarahoitteista tuotantoa, siellä saadaan korkeintaan 1500-2000 asuntoa liikkeelle, se on todella pieni luku.

Alalla ei kuitenkaan uskota hintakuplaan, koska paheneva työttömyys pitää ison joukon ihmisiä varovaisina.

- Taloustaantuma kuitenkin kurittaa sen verran ja työttömyyttä on näköpiirissä. Se on ihan hyvä, että meillä asuntomarkkinat käyvät varsin hyvin, mutta mitään ylikuumentumisen vaaraa ei ole näköpiirissä, eikä hintojen kovaa nousua. Ne ovat liioittelua, hinnat pysyvät todennäköisesti aika tasaisina, arvelee puolestaan Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Inha.

Katso Jussi Kärjen juttu ja Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen Pasi Holmin kommentit:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.