Mainos

OP-keskus nosti kasvuennustettaan

Osuuspankkikeskus paransi tuntuvasti kasvuennustettaan tälle vuodelle. Nyt kokonaistuotannon lasketaan kasvavan 5 prosenttia, kun sen aiemmin ennustettiin nousevan 3,5 prosentin vauhdilla.

Tuntuva kohennus johtuu viime vuoden poikkeuksellisen hyvästä kasvusta, mistä tälle vuodelle periytyi vahva lähtökohta.

Vuoden mittaan kasvu heikkenee jonkin verran, sillä teollisuuslaitosten koneet käyvät jo nyt käytännössä täysillä. Tästä huolimatta koko vuoden kasvuvauhti jatkuu hyvänä.

Kasvua siivittävät mm. asuntotuotannon vilkastuminen ja yksityisen kulutuksen lisääntyminen. Vienti saa puolestaan tukea Euroopan tilanteen kohentumisesta.

Pääekonomisti Matti Huomon mukaan perimä viime vuodelta on niin hyvä ja muut perustekijät kunnossa, että voi vain ihmetellä, millä muut suhdannearvioijat ovat saaneet kasvuluvut pysymään niin alhaisina. Lisäksi hän tähdensi osuuspankkikeskuksen onnistuneen varsin tarkasti viime ja edellisvuoden kasvuennusteissaan.

Valtion talouskin kohenee nopeammin

Osuuspankin ekonomistit arvioivat valtion talouden kohentuvan selvästi rivakammin kuin valtiovarainministeriö tekee omissa ennusteissaan.

Huomon näkemyksen mukaan valtion alijäämä painuu ensi vuonna noin 10 miljardiin markkaan. Ministeriön laskelmien mukaan menojen katteeksi jää noin 15 miljardin aukko.

Huomo arvioi ministeriön antavan heikomman kuvan valtion talouden kehityksestä, koska paineet vaalibudjettiin vain kasvaisivat eli se haluaa rajoittaa pyrkimyksiä valtion menojen lisäämiseen.
-Koska meillä ei ole tällaisia tehtäviä, voimme vain esittää mahdollisimman tarkan arvion kehityksestä, hän sanoi.

Verokeskustelu erikoisessa tilanteessa

Huomon näkemyksen mukaan veronkevennyksistä keskusteltaessa olemme varsin erikoisessa tilanteessa, koska talous kasvaa ja rajoittaa näin lisäsysäyksiä.

Hänen näkemyksensä mukaan kokonaisveroasteeseen ei olekaan luvassa suuria muutoksia kymmeneen vuoteen, mutta palkkatulojen kohtuullistaminen on asia erikseen.

Niihin tuleva kevennys pitäisi Huomon mukaan kohdistaa kaikkeen sellaiseen, mikä ei voi liikkua maasta toiseen. Sen sijaan kaikkia "mobiileja" tekijöitä pitää verottaa mahdollisimman kohtuullisesti.

Suhdannetällejä kestetään paremmin

Myös työllisyyden odotetaan kohenevan hieman aiemmin arvioitua nopeammin. Työttömyysasteen pitäisi painua tänä vuonna 13 ja ensi vuonna 12 prosenttiin.

Näin työllisten määrä kasvaa 50000-60000 hengellä vuodessa. Huomon mukaan työllisyyden nopeampaa paranemista on rajoittanut se, että myös pienet ja keskisuuret yritykset ovat vahvistaneet tasettaan. Huomo muistutti tämän tietävän sitä, että koko kansantalous kestää nyt entistä paremmin suhdannetällejä.

Hintojen nousu hallinnassa

Osuuspankkikeskuksen mielestä myöskään hintojen nousu ei ole ryöpsähtämässä. Huomon näkemyksen mukaan jo nyt inflaatio näyttäisi olevan tällä haavaa ylimmillään ja Suomen Pankin arviot sen noususta ovat vanhasta maailmasta.

Ulkomaankaupassa tälle vuodelle on luvassa ennätyslukuja ja esimerkiksi vaihtotaseen odotetaan pullistuvan 44 miljardiin viime vuoden runsaasta 34:stä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.