"Ootko kuullut, se ei osaa tehdä mitään" – lukijoiden karmeat kiusaamiskokemukset

Kiusattu uskoo pitkän pilkan jälkeen lopulta tekevänsä kaiken väärin. Kiusaaja saa yliotteen – kunnes yleensä kiusattu eroaa tai erotetaan työpaikastaan.

AKT:n vyyhti on nostanut työpaikkakiusaamisen kuumaksi puheenaiheeksi. MTV3 Uutiset keräsi lukijoidensa kokemuksia.

Rivityöntekijästä päälliköksi – loka lentää

Hanna* aloitti päällikkötehtävissä uudessa yrityksessä. Kiusaaminen alkoi selän takana puhumisella - kuitenkin sillä volyymilla, että Hannan oli tarkoitus kuulla piruiluita.

Hänen oma esimiehensä kuittasi asian sillä, että "onhan se rankkaa, kun nousee rivistä korkeammalle". Jokaisen piti kuulemma taakkansa kantaa. Sitten Hannalle tarjottiin koko paikan päällikköpestiä. Ylennys tehtiin hänen lomansa aikana, eikä siitä kerrottu työntekijöille.

Lomalle Hanna sai viestejä: "Se ja se sanoo itsensä irti, jos sinä nouset päälliköksi". Hanna jaksoi työssä muutaman vuoden. Kun kiusaaminen vietiin työpaikan ulkopuolelle, hänelle riitti.

Nuori työntekijä "tekee kaiken väärin"

Pirjo* teki aikoinaan 23-vuotiaana töitä vanhusten pienkodissa. Siellä hän joutui kahden kuusikymppisen työntekijän kiusaamaksi. Parivaljakko vähätteli Pirjon työpanosta ja sanoi tämän tekevän kaiken "väärin". Pirjo esimerkiksi laittoi väärät vaatteet ihmiselle saunan jälkeen tai vääränlaisen vaipan jollekin.

Hänelle huudettiin, koska hän oli ajoissa hakemassa vanhuksille ruokaa. Häntä ei autettu, vaikka hän pyysi apua painavien vanhusten nostamiseen. Pirjo myös kertoo, että hänen tekemänsä aamupalat heitettiin kerran lattialle, koska "sun ei tarvitse tuoda mitään pöytään, ellen pyydä apua".

Päälliköksi päällikön paikalle – työt hävisivät

Pekka* nousi luottamusasemaan esimiehensä tilalle äänestyksen jälkeen. Tästä seurasi kuitenkin pitkä ja tuskaisa tie. Hän sai kirjallisen varoituksen, koska halusi osallistua luottamusmieskurssille.

Kurssin jälkeen hän sai sen takia kirjallisen varoituksen työtehtävien laiminlyönnistä. Tämän jälkeen Pekalle ei annettukaan enää samanlaisia työtehtäviä kuin ennen. Häntä ei pyydetty enää yhteisiin kokouksiin. Hänen tekemisiään seurattiin suurennuslasilla. Kesälomia siirrettiin. Tuli lomautuksia. Lopulta lomautuksen jälkeen irtisanominen.

"Et osaa tehdä mitään, tulosta hintalappuja"

Emilia* oli töissä kaupassa, jossa ei työkavereidensa mukaan osannut tehdä mitään oikein. Ei siivota, ei sommitella, ei laskuttaa. Lopulta hän sai vain pestä astioita ja tulostaa hintalappuja.

Hänen työntekoaan tarkkailtiin ja kommentoitiin. Työkaverit puhuivat hänestä pahaa keskenään, mutta myös esimiehelle.

Emilian mukaan toiset työntekijät juoksivat tupakalla minkä kerkesivät, mutta hänelle huudettiin parin minuutin myöhästymisestä pienen tauon jälkeen. Hän puhui esimiehelle työkavereiden käytöksestä, mutta mikään ei muuttunut. Emilia alkoi uskoa, että vika on hänessä. Lopulta hän lähti, ja viihtyy nyt uudessa työpaikassaan erittäin hyvin.

Perheyritys terrorisoi terveyden

Leena* oli töissä perheyrityksessä. Johdossa oli perheen poika, mutta Leenan mukaan vanhemmat "pätivät sitten kaikessa muussa". Palkka maksettiin pimeänä.

Leenalta vaadittiin mahdotonta työtahtia. Kun hän kiristi vauhtia, perhe suuttui, kun hän suoriutuikin annetuista tehtävistä vaaditussa ajassa. Perhe vaikeutti työtä siirtelemällä Leenan mappeja viikonlopun aikana niin, ettei maanantaina oikeita papereita enää löytynyt nopeasti. Hän sai kirjallisen varoituksen, kun tehokkuus laski tämän takia.

Perheen äiti saattoi myös soitella omasta työpaikastaan huutaen ja haukkuen. Leena ei suostunut kuuntelemaan, joten sai jälleen kirjallisen varoituksen. Lopulta perhe kutsui hänet kokoukseen, jossa olisi ollut allekirjoitettavana seitsemän varoitusta. Leena ei suostunut, ja hänet irtisanottiin. Irtisanominen todettiin myöhemmin laittomaksi, ja Leena sai korvauksia.

* Haastateltavien nimet on muutettu

Lue myös:

    Uusimmat