Mainos

Oopperan taiteellinen henkilökunta harkitsee lakkoa

Oopperan taiteellisella henkilökunnalla ei ole tällä hetkellä voimassaolevaa työehtosopimusta.

Suomen kansallisoopperan taiteellinen henkilökunta harkitsee lakkoa. Neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta päättyivät maanantaina tuloksettomina, eikä uusia ole sovittu.

Työntekijöitä edustavan Suomen muusikkojen liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen luonnehtii työnantajan huononnusesityksiä poskettomiksi. Hänen mukaansa henkilökunta päättää ensi viikon alussa mahdollisesta työtaistelusta.

Suomen muusikkojen liitto ajaa oopperan solistien, kuoron, orkesterin, baletin, balettioppilaitoksen ja toimistotyöntekijöiden etuja. Sopimus koskee vajaata neljääsataa henkilöä.

Vänttisen mukaan työnantajapuoli olisi muun muassa venyttämässä taiteilijoiden työpäivää kymmentuntiseksi. Myös tanssijoiden ja solistien eläke-edut ovat jälleen kuuma peruna neuvotteluissa. Tanssijan eläkeikä on 44 ja solistin 55 vuotta.

- Emme suostu siihen, että työnantaja yksipuolisesti huonontaisi eläke-etuuksia. Jos taloudelliset ja muut syyt niihin puuttumista vaativat, siitä pitää neuvotella.

Solistien luottamusmies Lassi Virtanen painottaa henkilökunnan välttävän lakkoa viimeiseen asti. Kahden kuukauden lomautus tuntuu vielä kukkaroissa.

Oopperan taiteellisella henkilökunnalla ei ole tällä hetkellä voimassaolevaa työehtosopimusta. Se voi pahimmillaan tarkoittaa Vänttisen mielestä sitä, että työnantaja ryhtyy yksipuolisesti toteuttamaan vaatimuksiaan käytännössä, esimerkiksi työaikojen suhteen.

- Se olisi kova toimenpide, eikä sellaista ole tiedossa.

Kansallisoopperan hallintojohtaja Pekka Kauranen ei halua tässä vaiheessa kommentoida tilannetta.

Näytäntöteknisten ylityökielto päättyi

Kansallisoopperan näytäntöteknisten työntekijöiden ylityökielto päättyi myöhään iltapäivällä. Erityisalojen toimihenkilöliitto Erto oli vauhdittanut ylityökiellolla työehtosopimusneuvotteluja marraskuun alusta. Osapuolten suurimmat erimielisyydet ovat liittyneet juuri työaikakysymyksiin.

- Osapuolten näkemykset ovat nyt lähestyneet toisiaan siinä määrin, että Kansallisoopperan työehtosopimusneuvottelukunta on päättänyt purkaa ylityökiellon, tiedotti Erto illalla.

Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että 12:ta oopperan työntekijää uhkaa irtisanominen. Heistä suurin osa on näytäntöteknisiä työntekijöitä. Kukaan taiteilijoista ei ole menettämässä työpaikkaansa.

Irtisanottavien määrä ei kuitenkaan kerro koko totuutta. Esimerkiksi oopperan kuorosta on jo jäädytetty kaksi virkaa ja STT:n tietojen mukaan yt-neuvottelujen tuloksena määrä on tarkoitus nostaa neljään vuoteen 2009 mennessä. Jäädytetyt virat täytetään taloudellisen tilanteen mukaan.

Jo aiemmin on ollut tiedossa, että oopperan henkilöstön määrää vähennetään kaikkiaan noin 50 työntekijällä. Vähennykset on tarkoitus toteuttaa pääosin luonnollisen poistuman, kuten eläkejärjestelyjen kautta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.