Oopperan erorahasta ei heru tietoa

Oopperan hallitus sopi pääjohtaja Erkki Korhosen erosta viime kuussa. Eron ehtoja ei ole kuitenkaan suostuttu paljastamaan, sillä asiasta on tehty salassapitosopimus.

Kansallisoopperan pääjohtajan Erkki Korhosen eroon liittyviä yksityiskohtia ei heru julkisuuteen myöskään viranomaisilta kuten ei suoraan oopperastakaan.

Tiedonsaantia testataan kuitenkin uudestaan ensi vuonna, kun opetusministeriö saa tiedot oopperan tämänvuotisten valtionavustustensa käytöstä. Sen enempää opetusministeriössä kuin Kansallisoopperassakaan ei vielä osata sanoa, käykö Korhosen erorahan suuruus tuolloin vihdoinkin ilmi.

- Enpä osaa vastata, totesi oopperan hallintojohtaja Pekka Kauranen asiasta.

Oopperan hallitus sopi erosta viime kuussa. Hallitus ei paljastanut, millä ehdoin Korhonen luopui tehtävästään tai mitä oopperan tilanteesta teetetty konsulttiselvitys kertoi. Vaitonaisuutta perusteltiin Korhosen kanssa tehdyllä salassapitosopimuksella.

Kaikki hallituksen äänivaltaiset jäsenet ovat opetusministeriön ja rahoittajakuntien nimeämiä. Heidän katsotaan kuitenkin saaneen Korhosen eroon liittyvät tiedot vain hallituksen jäsenen roolissa, ei virkatyönään.

- En ole valtion edustajana mainitussa hallituksessa. Edustan vain itseäni, luonnehtii valtiovarainministeriön ylijohtaja Lasse Arvela pestiään.

Valtion puolesta oopperan asioihin ottaa kantaa kulttuuriministeri. Ministeri Stefan Wallin (r.) sai eroon liittyvät tiedot suullisesti, kerrotaan opetusministeriöstä. Kun asiasta ei ministeriössä ole asiakirjoja, niitä ei voi toistaiseksi sieltä julkisuuslain perusteella perätä.

Ministeri Wallin itse ei aio kertoa, mitä esimerkiksi oopperan hallituksen puheenjohtaja Sirkka Hämäläinen on hänelle asiasta kertonut.

Rahoitus on julkista, valvonta ei

Kansallisoopperaa itseään julkisuuslaki ei koske, koska kyse ei ole viranomaisesta. Oopperan säätiön ei myöskään katsota käyttävän sellaista julkista valtaa, joka rinnastaisi sen viranomaiseen. Esimerkiksi Elokuvasäätiön apurahapäätökset julkisuuslaki sen sijaan kattaa.

Oopperan toiminta rahoitetaan kyllä pääosin julkisin varoin, sillä pääsylipputulot ja sponsoriraha kattavat alle viidesosan sen kuluista. Tärkein rahanlähde ovat opetusministeriön hallinnoimat veikkausvoittovarat.

Osan maksavat pääkaupunkiseudun kunnat. Nekään eivät ole selvillä siitä, millaisen erorahan eronnut pääjohtaja saa. Sekä Helsingistä että Espoosta kerrotaan, etteivät jäsenet ole informoineet nimittäjiään johtajan eron yksityiskohdista.

Espoon kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen kertoo keskustelleensa Hämäläisen kanssa oopperan tilanteesta vain keväällä uuden hallituksen yhteydessä, ei sen jälkeen. Oopperan valitsemaa julkisuuslinjaa Kokkonen ei halua kommentoida.

-S iitä asiasta vastaa oopperan hallitus, hän kuittaa.

Vantaata edustaa oopperan hallituksessa apulaiskaupunginjohtaja Aulis Pitkälä, joka ei ollut lomaltaan tavoitettavissa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat