Mainos

Oopperalaulaja Mirjam Helin kuollut

95-vuotias laulaja ja laulunopettaja toimi vuosikymmeniä arvostettuna laulupedagogina Lahden musiikkiopistossa ja Sibelius-Akatemiassa.

Oopperalaulaja ja laulunopettaja Mirjam Helin on kuollut 95-vuotiaana. Laulajauransa lisäksi Helin tuli tunnetuksi nimeään kantavasta kansainvälisestä laulukilpailusta.

Helin oli syntynyt vuonna 1911 Pietarissa. Vuonna 1938 pitämänsä ensikonsertin jälkeen hän esiintyi konsertti- ja oratoriolaulajana monissa maissa. Konsertti Pariisissa vuonna 1950 avasi oven Pariisin Suureen Oopperaan ja Wagner-rooleihin, mutta rakkaus puolisoon ja kotimaahan voitti kansainvälisten estradien kutsut.

Oman laulajauransa jälkeen Helin toimi vuosikymmeniä arvostettuna laulupedagogina Lahden musiikkiopistossa ja Sibelius-Akatemiassa.

Vuonna 1981 professori Helin perusti lahjoituksellaan Suomen Kulttuurirahaston yhteyteen Mirjam ja Hans Helinin nimikkorahaston. Sen varoilla tuetaan lahjakkaita nuoria laulajia ja järjestetään kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu.

Ensimmäinen kilpailu pidettiin 1984. Viiden vuoden välein toistuvasta tapahtumasta on kehittynyt yksi maailman merkittävimmistä laulukilpailuista. Kilpailu järjestetään seuraavan kerran vuonna 2009.

Mirjam ja Hans Helinin nimikkorahastosta rahoitettiin miljoonalla eurolla soittimien hankintaa Suomen konservatorioiden käyttöön. Päätös niin sanotuista maakunnallisista soittimista julkistettiin vuonna 2005 ja soittimet ovat paraikaa ensimmäistä kertaa haettavina lahjakkaiden soittajien käyttöön.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.