Mainos

Oopperajuhlat täyttää 90 vuotta

Kesällä tulee kuluneeksi 90 vuotta Savonlinnan ensimmäisten oopperajuhlien järjestämisestä. Juhlavuoden kunniaksi oopperajuhlat tarjoaa kaksi uutta ensi-iltaa, Aarre Merikannon Juhan sekä Richard Wagnerin oopperan Tristan ja Isolde.

Ulkomaisena vieraana on tänä vuonna Deutsche Oper am Rhein, Reinin ooppera, yksi Saksan merkittävimmistä oopperataloista. Vierailuesityksinä heinä-elokuun vaihteessa saksalaisilla ovat Wagnerin
Nürnbergin mestarilaulajat sekä Richard Straussin Ruusuritari.

-Molemmat teokset ovat tällä kaudella ohjelmistossamme, mutta emme tuo niitä sellaisenaan Suomeen, vaan teemme niistä ikään kuin Savonlinna-tuotannot, Reinin oopperan taiteellinen johtaja Tobias Richter kertoi tänään Helsingissä.

Richter ohjaa itse Ruusuritarin.

Reinin ooppera on kahden suuren kaupungin, Düsseldorfin ja Duisburgin, ylläpitämä oopperatalo. Ooppera tekee vierailuja mielellään ja kutsuja satelee eri puolille maailmaa, mutta vierailutahtia on jouduttu vähentämään.

-Nykyään vierailemme ulkomailla suunnilleen vain joka toinen vuosi. Syyt ovat paitsi taloudelliset, myös se, että esitystahtimme ja -määrämme ovat erittäin suuret, Richter kertoi.

Viime näytäntökaudella Reinin ooppera antoi 360 esitystä ja järjesti noin 50 oheis- ja erityistapahtumaa. Tulevassa heinäkuussakin talossa esitetään yhtätoista oopperateosta. Silti Olavinlinnaan saadaan suuren saksalaissponsorin ansiosta oopperan molemmat orkesterit, Düsseldorfin sinfonikot ja Duisburgin filharmonikot.

Kaikkiaan saksalaisia oopperalaisia pelmahtaa Savonlinnaan yli 300. Mukana on oopperatalon suomalaislaulajiakin, joita talossa on kiinnitettynä kymmenkunta.

Juha, Tristan ja Isolde


Juhlavuonna esitetään Merikannon ooppera Juha, koska juuri se aloitti kotimaisen oopperan huiman nousukauden Savonlinnassa kolmisenkymmentä vuotta sitten. Teoksen ohjaa Juha Hemanus ja kapellimestarina on Jukka-Pekka Saraste. Lavastus ja puvut ovat Mark Väisäsen. Juhana on Jorma Hynninen, jonka kausi oopperajuhlien taiteellisena johtajana päättyy tänä kesänä. Marjana laulaa Lilli Paasikivija Sheimeikkana on Jyrki Anttila. Muissa rooleissa ovat muiden muassa Ritva Auvinen, Taru Valjakka ja Johanna Rusanen.

Pääosin kotimaisin voimin toteutetaan myös Wagnerin Tristan ja Isolde. Ohjaus on kuitenkin amerikkalaisen Karen Stonen, joka viime kesänä ohjasi Los Angelesin oopperan Don Giovanni -esityksen. Tristanin roolissa on Heikki Siukola, kuningas Markena Matti Salminen ja Isoldena Renate Behle. Lavastus ja puvut ovat Robert Israelin.

Näyttämölle palaa myös vuoden tauon jälkeen Vilppu Kiljusen ohjaama Charles Gounodin Faust. Ralf Långbackan ohjaus Rigoletosta viime kesältä jatkaa ohjelmistossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.