Mainos

Ooppera marssi ulos

Suomen Kansallisoopperan solistit, kuoron laulajat ja balettitanssijat marssivat ulos klo 12.30. He vastustavat oopperan hallituksen tekemää uutta lisäeläkepäätöstä. Taiteilijat vievät samalla avoimen kirjeen eduskuntaan, kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinille. Illan ohjelmistoon ulosmarssi ei vaikuta.

Kansallisoopperan tanssijoilla, laulusolisteilla ja kuoron jäsenillä on ollut jo 1960-luvulta lähtien osana työsuhdetta lisäeläkejärjestelmä, joka on mahdollistanut näille taiteilijoille omistautumisen työuralle, joka on normaalia työuraa lyhempi.

Tyrmäys uudelle lisäeläkepäätökselle

Taiteellisen henkilökunnan mielestä Kansallisoopperan säätiön hallitus on romuttanut vakiintuneen ja molemminpuolisesti velvoittaneen lisäeläkejärjestelmän. Hallituksen kolme viikkoa sitten tehdyn

päätöksen mukaan tanssijoiden, solistien ja kuoron laulajien lisäeläkkeiden heikennykset tulivat voimaan jo lokakuun alusta. Pääjohtaja Päivi Kärkkäisen mukaan säästöä saadaan nykytasoon verrattuna 3 miljoonaa euroa 10 vuodessa.

-Eläkkeiden alentumiset ovat tuntuvia jo heti alusta alkaen. Tulevaisuudessa lisäeläkkeen ei kaikesta päätellen ole tarkoituskaan olla täysimääräinen eläke, vaan toimeentulotuki, todetaan avoimessa kirjeessä. Taiteellisen henkilökunnan mielestä Kansallisoopperassa on nyt käytössä uusi ja omatekoinen eläkemalli, joka tuottaa odottamattomia ja mielivaltaisia tuloksia. Henkilökunta pitää myös uudistuksen perusteeksi esitettyjä oikeudellisia perusteita kyseenalaisina. Uudistukset ovat osaltaan taannehtivia 1.1.2005 alkaen.

Taiteilijat: Avoin konflikti uhkaa

Taiteilijat sanovat, että yhteistyö ja sitoutuminen eläkeasioissa on vaihtunut yksipuoliseen saneluun. Heidän mukaansa luottamusmiesten kanssa ei pyynnöistä huolimatta ole suostuttu neuvottelemaan.

Avoimessa kirjeessä todetaan, että viesti henkilökunnalle on selvä: kyse on yksipuolisesta edusta, jonka taiteilija ottakoon vastaan sellaisena ja silloin, kun työnantaja hyväksi näkee. Joka ei tähän tyydy, selvittäköön oikeutensa käräjillä. Taiteilijoiden mukaan säätiön hallituksen omaksuma linja on johtamassa selkeään vastakkainasetteluun ja avoimeen konfliktiin talon sisällä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.