Mainos

Ooppera atomipommista ja ihmisen kaipuusta olla jumala

Yhdysvaltalaisen säveltäjän John Adamsin uusin ooppera Doctor Atomic saa perjantaina Pohjoismaiden ensi-iltansa Suomen kansallisoopperan päänäyttämöllä.

Teos kantaesitettiin vuonna 2005 San Fransiscon oopperassa.

Oopperan keskiössä ovat tiedemiehet: atomipommin kehittäjä Robert Oppenheimer ja hänen kollegansa, jotka odottavat kuumeisesti ensimmäistä Trinityssä tapahtuvaa räjäytystestiä.

Adams on kertonut saaneensa sävellystyöhönsä inspiraatiota muun muassa science fiction -elokuvista.

Tarinan ainoat naiset ovat Oppenheimerin vaimo Kitty ja tämän intiaanipalvelijatar Pasqualita. He ymmärtävät paljon miehiä aikaisemmin, mitä hirvittävää asetta nämä ovat rakentamassa.

Adamsin tapana on säveltää oopperoita historiallisten tositapahtumien ympärille. Peter Sellars on laatinut libreton käyttäen materiaalina muun muassa lehtiartikkeleita, silminnäkijähavaintoja, muistelmia, valtion asiakirjoja ja runoja.

Teoksessa orkesterilla ja solisteilla on mikrofonit. Musiikissa käytetään kovaäänisiä, joista kuuluu muun muassa sadetta, ukkosta ja radioselostusta.

Teoksen johtaa Stuart Stratford. Robert Oppenheimerin roolissa vuorottelevat yhdysvaltalaisbaritoni Lee Poulis ja Jaakko Kortekangas.

Katso Pekka Niemiahon juttu (Kymmenen uutiset 3.11.2011)

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.