Onnistuuko Uruguay kaappaamaan kannabiskaupan rikollisjärjestöiltä?

Kannabiksen laillistamisen kannattajat ja vastustajat seuraavat ensi vuonna mielenkiinnolla, miten pieni latinalaisamerikkalainen Uruguay selviää kokeilustaan.  

- On paljon epäilyksiä, ja epäilykset ovat perusteltuja. Epäilykset eivät kuitenkaan saa estää meitä kokeilemasta uusia vaihtoehtoja ongelman ratkaisemiseksi, perustelee kannabiksen laillistamista ajanut presidentti Jose Mujica. 

Senaatin hyväksymä ja noin neljän kuukauden kuluttua voimaan tuleva laki sallii kuluttajien ostaa kuukaudessa enintään 40 grammaa kannabista apteekeista. Presidentin mukaan valtio haluaa verottaa ja ottaa valvontaansa markkinat, jotka ovat joka tapauksessa olemassa. 

-Olemme antaneet nämä markkinat lahjana huumekauppiaille ja se on yhteiskunnalle tuhoisampaa kuin itse huume, koska se mädättää koko yhteiskunnan. 

Osto-oikeus on vain täysi-ikäisillä henkilöillä, jotka asuvat pysyvästi maassa. Ostajan on myös rekisteröidyttävä hallituksen tietojärjestelmään, jonka kautta kulutusta seurataan. Hinnatkin määrää hallitus. 

Lisäksi kansalaisille tulee oikeus kasvattaa vuosittain enintään kuusi kannabiskasvia kodissaan. Kansalaisten muodostamat yhdistykset saavat kasvattaa enimmillään 99 kasvia. 

Kannabiksen käyttö on ollut Uruguayssa jo entuudestaan sallittua. 

Kansalaiset epäilevät 

Uruguay on ensimmäinen maa maailmassa, joka sallii marihuanan koko tuotantoketjun viljelystä aina käyttöön asti. Uusi laki on herättänyt huolta muun muassa naapurimaissa Brasiliassa ja Argentiinassa. 

Epäilijöitä löytyy runsaasti myös omasta takaa. Mielipidekyselyiden mukaan yli puolet uruguaylaisista vastustaa vasemmistohallituksen läpi ajamaa uudistusta. 

-Kilpailu huumekauppiaiden kanssa tarjoamalla kannabista halvemmalla vain lisää markkinoita huumeelle, joka vaikuttaa haitallisesti kansanterveyteen, ennusti konservatiiviopposition senaattori Alfredo Solari

Toisaalta kokeilun onnistuminen kiinnostanee niitä maita, joissa on etsitty uusia toimivia keinoja huumeisiin liittyvän rikollisuuden ja väkivallan kitkemiseksi.  

-Sota huumeita vastaan on epäonnistunut, myönsi Uruguayssa uuden lakiehdotuksen esitellyt senaattori Roberto Conde.  

Lue myös:

    Uusimmat