Mainos

Onnistuuko tupakoinnin vähentäminen nytkään? – Kiina kielsi julkisauhuttelun

Pekingissä on tänään astunut voimaan Kiinan historian tiukin tupakkalaki. Kaupungissa on kielletty tupakointi julkisissa sisätiloissa kuten toimistoissa, ravintoloissa, hotelleissa ja sairaaloissa.

Lisäksi tupakointi ulkona esimerkiksi suurten urheilutapahtumien yhteydessä tai koulujen lähellä kiellettiin. Lakia rikkovia uhkaa sakkorangaistus. Laista piittaamattomat ravintolat ja muut yritykset voivat myös menettää toimilupansa.

Lain valvonnasta on Kiinassa povattu vaikeaa ja sen tehokkuutta on epäilty. On muun muassa epäselvää, millä viranomaisella lopulta on päävastuu lain toteutumisen valvonnasta, huomauttaa valtion omistama Beijing Youth Daily -lehti.

Kiinan terveysviranomaiset ovat arvostelleet lakia muun muassa siitä, ettei se velvoittanut tupakkavalmistajia lisäämään tuotteisiinsa varoituksia tupakoinnin terveyshaitoista.

Aiemmista yrityksistä ei juuri tuloksia

Kiinassa on koitettu suitsia tupakointia julkisilla paikoilla jo aiemminkin, mutta laihoin tuloksin. Vuonna 2011 valtakunnanlaajuinen julkitupakointikielto epäonnistui muun muassa siksi, ettei sitä rikkoville säädetty sakkorangaistusta. Myös valvovien viranomaisten resurssipula ja korruptio ovat laimentaneet aiempien tupakointikieltojen vaikutuksia.

Tupakkateollisuus tuo Kiinassa valtiolle vuosittain merkittävät summat rahaa veroina ja voittoina. Kiinan valtion omistama China National Tobacco Corp on paitsi Kiinan myös maailman suurin tupakkatuottaja.

Kiinan tupakkateollisuus ja tupakointia koskevia säädöksiä valvovat viranomaiset jakavat paitsi toimistotilat myös osan ylimmästä johdostaan. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.