Onnistuuko tietokone uskottelemaan sinulle olevansa ihminen? Kokeile itse

Britanniassa on järjestetty laaja testi, jossa kokeiltiin tunnistavatko tuomarit juttelevansa ihmistä esittävän tietokoneen kanssa.

Brittimatemaatikko Alan Turingin 100-vuotissyntymäpäivän kunniaksi järjestetyssä kisassa tietokone pystyi melko hyvin uskottelemaan tuomareille olevansa ihminen.

Huffington Post kertoo teknologiasivuillaan, että New Jerseystä kotoisin oleva Vladimir Veselov voitti kisan tietokoneella luomallaan "Eugene Goostman" -hahmolla.

Veselov oli ohjelmoinut Goostmanille 13-vuotiaan pojan persoonallisuuden. Goostmanille oli kehitetty myös taustatarina: Hänen väitettiin asuvan Ukrainan Odessassa ja hänen isänsä kerrottiin olevan gynekologi. Lisäksi Goostmanilla kerrottiin olevan marsu lemmikkieläimenä.

- Kolmetoistavuotias ei vielä tiedä kaikkea, mutta siinä iässä kuitenkin jo tiedetään eri asioista, perustelee Veselov luomukselleen kehittämäänsä ikää.

Alan Turing (23. 6.1912 – 7.6.1954)

Kisassa tuomarit keskustelivat 25 ihmisen ja viiden koneen kanssa. Kaikki osallistujat olivat piilossa, joten tuomarit eivät voineet tietää, milloin he puhuivat ihmisen ja milloin taas koneen kanssa. Keskusteluja järjestettiin kaikkiaan 150 kappaletta.

Goostman onnistui huijaamaan tuomareita 29 prosenttia ajasta, eli se ei aivan yltänyt vielä Turingin testissä määritellyn älykkään koneen tasolle. Turingin mukaan kone on älykäs, kun se pystyy huijaamaan ihmisiä vähintään 30 prosenttia ajasta.

Goostmanin kerrotaan kuitenkin olleen erityinen, koska sillä oli pitkälle kehitetty oma persoonallisuus.

Pääset keskustelemaan Goostmanin kanssa täällä. Vaikuttaako Eugene Goostman sinusta aidolta ihmiseltä?

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja