Mainos

Onnistuneellakin vaalijulisteella on vain pieni merkitys lopputulokseen

Presidentinvaalit ovat enää reilun parin viikon päässä, mutta Suomessa on edelleen tuhansia ihmisiä, jotka eivät ole päättäneet ehdokastaan.

Vaalijulisteet ovat ilmestyneet tänään kadun varsille, ja niiden edessä moni vielä pohtii parhaillaan ehdokastaan.

– Vaalijulisteiden merkitys on ennen kaikkea siinä, että ne herättävät kansalaiset muistamaan vaalien lähestymisen. Tuskin kukaan pelkän vaalijulisteen perusteella ehdokastaan valitsee. Ehdokkaan numeron siitä voi toki katsoa, sanoo MTV3:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund.

– Kaikki ehdokkaat ovat tällä kertaa valinneet perinteisen linjan, eli julisteessa on ehdokkaan kuva, jossa pyritään näyttämään presidentiltä. Toki tällaisissa vaaleissa kovin kekseliästä vaalijulistetta on vaikea tehdä, Grönlund sanoo.

Gallupien perusteella Sauli Niinistö on vahvoilla, mutta tutkijat muistuttavat epävarmojen äänestäjien voimasta - kaikkien ehdokkaiden lopullinen äänisaalis riippuu pitkälti siitä, miten epävarmat äänestäjät saadaan omalle puolelle, mutta ennen kaikkea aktivoitua äänestämään.

– Näitä vaaleja on leimannut yhden ehdokkaan eli Niinistön ylivoimaisuus. Se näkyy edelleen - on Niinistö ja kaikki muut. Tämä lienee vaikuttanut myös vaali-innostukseen, sillä se vaikuttaa toistaiseksi melko alhaiselta.

Vaaliteemoista euroalueen tulevaisuus on puhuttanut tenteissä - Grönlund uskoo, että näistä teemoista puhutaan jatkossakin.

– Tämä aihe jakaa ehdokkaita selvästi. Lisäksi esillä pidetään varmasti arvoihin liittyviä keskusteluita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.