Mainos

Onnistuneella lomalla salasanat unohtuvat

Lomalla on tärkeää saada hiukan maisemanvaihdosta vaikka ihan kaupungissakin.

Moni työn uuvuttama sankari viettää nyt kesälomaa. Työterveyden asiantuntijan mukaan paras loma on sellainen, jonka jälkeen salasanat ovat unohduksissa ja työpaikan rutiinit kadoksissa.

Loma voi kuitenkin olla ahdistava kokemus, jos työasiat kaihertavat mielessä eikä ajatuksia saa poikki. Mitä tehdä, kun lomaa on kulunut jo hyvän matkaa ja keskeneräinen sopimusasia tulee uniin eikä häviä mielestä saunan lauteillakaan?

- Ensinnäkin on parasta vaihtaa maisemaa heti loman aluksi ja touhuta jotain sellaista, mille ei tavallisesti jää aikaa tai mitä ei yleensä tee. Kaikki työhön liittyvät paperit ja muu on syytä jättää kotiin. Puhelimen voi huoletta sulkea, luettelee työterveyttä ja -hyvinvointia tutkivan eläkevakuutusyhtiö Eteran tutkimuspäällikkö Marita Hyttinen.

Eteran mukaan stressisairaudet kuten burnout, masennus, väsyminen ja alkoholiongelmat ovat lisääntyneet työelämässä. Päihdehoitopaikoissa on syksyisin vilkasta osittain siksi, että juominen on riistäytynyt kesälomalla käsistä.

- Salasanan unohtamiseen ei tarvitse pisaraakaan viinaa tai ehkä pisaran, mutta sekään ei ole välttämätöntä. Jos mahdollista, työnantajan kanssa on hyvä sopia, että työasioihin palataan sitten kun loma on ohitse.

Univelkoja ei voi maksaa kerralla

Kaikilla ei ole mahdollisuutta matkustaa kesämökille, eikä jokaista kiinnosta sulkea puhelinta tai jättäytyä esimerkiksi uutispimentoon.

- Maisemanvaihdos auttaa kaupungissakin. Lasten kanssa voi ulkoilla kesällä eri puistoissa kuin tavallisesti. Rennosti kannattaa ottaa. Ja jos uutiset ja maailman tapahtumien seuraaminen ovat elämäntapa, niin mikäs siinä, mutta niihinkin kannattaa suhtautua lomalla kevyemmin. Tärkeintä kuitenkin on, että itse viihtyy.

Aivot tarvitsevat lepoa, ja arkirytmissä unta jää helposti rästiin. Nukutaanko kertyneet univelat kesäloman aluksi kerralla pois?

- Jos on painanut 10-11 kuukautta ylipitkää päivää, niin turha on yrittää. Päivän voi nukkua tai kaksi, mutta sitten on parasta jo kammeta liikkeelle. Lepo on tärkeää, mutta usein on rentouttavampaa tehdä jotain kuin vain maata.

Työttömän arki ei kesällä juuri eroa muista vuodenajoista.

- Niin, kesä on joka tapauksessa hyvää aikaa ulkoiluun, liikuntaan ja akkujen lataamiseen. Siten jaksaa syksyllä keskittyä uusiin haasteisiin: kursseihin, työnhakuun tai opiskeluun.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.