Mainos

Onnettomusbussin kuljettaja leikattiin

Useita ihmistä loukkaantui linja-auton suistuttua tieltä Vuolijoella lähellä Kajaania varhain aamulla. Bussissa oli kuljettajan lisäksi 27 matkustajaa. Onnettomuus tapahtui ennen kello seitsemää.

Turmaan joutuessaan jalasjärveläinen bussi oli kuljettamassa eteläpohjalaisia keskustapuolueen naisjäseniä, jotka olivat menossa Keskustanaisten 60-vuotisjuhlakokoukseen Kajaaniin. Onnettomuuteen joutuneista yksi, kuljettaja, loukkaantui vakavammin.

Bussiturmasta kuljetettiin hoitoon Kainuun keskussairaalaan Kajaaniin kaikki 27 matkustajaa. Vakavasti loukkaantunut kuljettaja vietiin Oulun yliopistolliseen sairaalaan Ouluun. Kajaaniin vietyjen matkustajien vammat olivat nivelnyrjähdyksiä, murtumia, haavoja ja ruhjeita. Ylilääkäri Kalle Rissasen mukaan sairaalaan otettiin lopulta tarkastusten jälkeen kahdeksan loukkaantunutta, joista yksi joutui leikkaukseen polven haavamurtuman vuoksi.

Kahden uhrin murtumia jouduttiin laittamaan sijoilleen ja kolmen haavoja oli ommeltava. Kahdeksan potilasta jää Rissasen arvion mukaan seurattavaksi yön yli. Jos potilaat tarvitsevat jatkohoitoa, heidät siirretään kotipaikkakunnalle hoitoon. Kajaanin keskussairaala antoi turman vuoksi henkilöstölleen katastrofihälytyksen.
-Kyllä tämä oli useammalle melkoinen herätys sunnuntai-aamuna. Rissanen oli tyytyväinen henkilöstön toimintaan. Väkeä saatiin paikalle nopeasti ja riittävästi. Hälytystä helpotti se, että lääkärikokouksessa kolme viikkoa sitten käytiin läpi sairaalan katastrofisuunnitelma.

Normaalina sunnuntaiaamuna Kajaanin päivystyspoliklinikan vahvuus on yksi lääkäri, kaksi sairaanhoitajaa ja yksi lääkintävahtimestari. Suuronnettomuushälytyksen ansiosta töihin saatiin melko nopeasti neljä kirurgia, kolme anestesialääkäriä, psykiatri ja runsaasti hoitajia. Suuresta potilasmäärästä huolimatta tilanne säilyi Rissasen mukaan potilaspuolella melko rauhallisena. Informaation välitys aiheutti ehkä eniten hämminkiä, kun potilaiden omaisille piti soitella. Osa matkustajista pystyi tosin välittämään itse tiedon tilastaan.

Tie ja ajokki hyväkuntoisia


Linja-auto ajoi ojaan tiellä numero 28 viisi kilometriä Otanmäen kylän kohdalta Kokkolan suuntaan. Bussi oli poliisin mukaan ajautunut vastaantulevien kaistalle ja kaatunut sen jälkeen ojaan. Ojassa bussi törmäsi tieliittymän rumpuun ja päätyi lopulta liittymän tielle poikittain kyljelleen.

Viranomaisilla ei ole vielä käsitystä turman syystä. Bussi oli poliisin mukaan hyväkuntoinen. Sää onnettomuuspaikalla oli aamuseitsemältä sateinen. Tieosuus ei poliisin mukaan ole erityisen mutkainen.

-Kestopäällysteinen tie on myös erittäin hyvässä kunnossa, poliisi täydensi. Tie onnettomuuskohdalta oli suljettuna liikenteeltä vielä puoliltapäivin.

Bussi lähti aamuyöllä

Aamuyöllä kahden aikaan Jalasjärveltä liikkeelle lähtenyttä bussia odoteltiin kokouspaikalle Kajaanin Kaukametsään aamulla kahdeksan tienoilla, kertoo Etelä-Pohjanmaan Keskustanaisten toiminnanjohtaja Anna-Liisa Hemminki. Itse hän oli saapunut paikalle jo perjantaina.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Kari Lehtola sanoo, että turmaa ei aleta tutkia suuronnettomuutena, vaikka poliisi sen sellaiseksi aluksi luokitteli. Turmaa tutkii Liikennevakuutuskeskuksen yhteydessä toimiva Maantieliikenteen tutkintalautakunta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.