Onnea 10-vuotias joutsenlippu

Suomen kansallislintu joutsen ja siniristilippu pakattujen ja jalostettujen elintarvikkeiden vapaaehtoisessa alkuperämerkissä kertovat, että ruoka on suomalaista alkuperää. Hyvää Suomesta -joutsenlippu täyttää joulukuussa jo 10 vuotta. Tutkimusten mukaan merkin tunnistaa 93 prosenttia suomalaisista. Joutsenlippua käyttää tällä haavaa 270 elintarvikeyritystä runsaassa 9000 tuotteessa. Merkin käyttö edellyttää, että tuotteen raaka-aineesta vähintään 75 prosenttia on kotimaista. Joutsenlipputuotteiden lihan, kalan, maidon ja kananmunan on oltava 100-prosenttisesti suomalaista. Kuluttajien mielestä joutsenlipulla merkityt tuotteet ovat turvallisia ja laadukkaita. Ravintolat pääsivät joutsenlipun käyttäjiksi vuodesta 2002 alkaen.

Joutsenlippua käyttävät yritykset ovat Finfood - Suomen Ruokatieto ry:n jäseniä. Merkin valvonnasta vastaa Finfood. Maa- ja metsätalousministeriö sekä kauppa- ja teollisuusministeriö perustivat Hyvää Suomesta -hankkeen vuonna 1993. Sen perimmäinen tehtävä oli turvata kotimaisen ruoan kysyntä EU-jäsenyyden kynnyksellä.

Hankkeen näkyvimmäksi työvälineeksi tuli joutsenlippu. Se julkistettiin joulukuussa 1993, ja siitä lähtien elintarvikevalmistajat ovat voineet hakea sen käyttöoikeutta tuotteilleen. Hanke muuttui Hyvää Suomesta -toiminnaksi vuonna 1996, ja kaksi vuotta myöhemmin se liitettiin osaksi Finfood - Suomen Ruokatieto ry:tä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja