Mainos

Onks pyöriäisiä näkynyt?

Pyöriäisistä Suomen merialueilla toivotaan jälleen ilmoituksia. Pyöriäinen on ainoa valaslaji, jota tavataan Suomessa säännöllisesti. Suurin osa havainnoista on tehty Saaristomerellä.

Pyöriäisten havainnointikampanja alkoi vuonna 2001. Kampanjan aikana Suomen alueella on havaittu kaikkiaan runsaat parikymmentä pyöriäistä. Viime vuonna pyöriäisiä nähtiin Dragsfjärdin Biskopsön ja Dalsbrukin alueella tammikuussa ja elokuussa. Molemmilla kerroilla nähtiin kolme pyöriäistä.

Pyöriäinen on rauhoitettu lailla. Sitä uhkaavat ympäristömyrkyt, lisääntynyt vedenalainen melu, elinympäristöjen tuhoutuminen ja meriliikenteen kasvu sekä kalan verkkopyydykset. Pyöriäinen voi joutua kalastuksen uhriksi.

Itämeren pyöriäiskanta on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi, mutta tarkkoja tietoja pyöriäiskannasta ei ole.

- Lähellä Tanskan salmia yksilöiden määrä nousee, mutta me emme tiedä edes sitä, kuinka monta populaatiota Itämerellä on. Suunnittelemme tutkimusohjelmaa, jossa akustisilla laitteilla selvitettäisiin pöyröiäisten esiintymistä Itämerellä, kertoo ylitarkastajaPenina Blankettympäristöministeriöstä.

Pienen delfiiniä muistuttavan valaan tunnistaa helpoimmin tummanharmaasta selästä kohoavasta selkäevästä, joka on noin 15 senttiä.

Suomi liittyi vuonna 1999 ASCOBANS-sopimukseen, joka suojelee pyöriäisiä ja muita pikkuvalaita. Sopimus velvoittaa maita kartoittamaan Itämeren pyöriäiskannan.

Helpoimmin havainnot voi ilmoittaa internetissä osoitteessa www.pyoriainen.fi. Verkkosivuilta löytyy ohjeita pyöriäisen tunnistamiseen ja mm. videoita.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.