Mainos

Onko Viron viinaralli syntipukki?

Viron viinarallilla pelotellaan liikaa, kun puhutaan suomalaisesta alkoholipolitiikasta ja viinahaittojen ehkäisystä. Tätä mieltä on Ehkäisevä Päihdetyö Ehyt ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Aalto-Matturi sanoi Huomenta Suomen haastattelussa, että alkoholi on kansanterveydellinen ongelma, joka aiheuttaa miljardien kustannukset vuosittain.  

– Matkustajatuonti on iso ongelma ja sen hillitsemiseen pitäisi löytää keinoja, mutta matkustajatuontia käytetään myös keinona vastustaa kaikkea kokonaiskulutukseen ja päihdehaittoihin vaikuttavia esityksiä ja toimenpiteitä. Kuitenkaan matkustajatuonti ei ole vastuullisen alkoholipolitiikan este, Aalto-Matturi toteaa.

Alkoholilain uudistamisesta odotetaan esitysluonnosta vielä tänä vuonna. Uudistuksia olisi toteutuessaan tulossa alkoholijuomien myyntiaikoihin. Myös anniskeluaikoja haluttaisiin tiukentaa.

Matkailu- ja ravintola-alan näkemys on toinen. Sen mukaan Viron halpa viina houkuttaa liikaa 

–  Jos Suomi olisi suljettu maa, emme olisi EU:n-jäsen eikä internetiä olisi keksitty, niin keinot olisivat helpompia. Tällöin saatavuus ja hinta voisivat vähentää alkoholin kulutusta. Suomessa noudatettu alkoholipolitiikka on kuitenkin johtanut siihen, että ravintola-ala on kurjistunut ja alkoholia haetaan yhä enemmän Virosta. Se virtaa alaikäisille ja laittomiin ravintoloihin, Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Aalto-Matturin mukaan alkoholin hinnankorotus saattaisi lisätä hieman alkoholin matkustajatuontia, mutta haittojen ehkäisyssä päädyttäisiin joka tapauksessa plussan puolelle.

– Kun hintaa korotetaan, kokonaiskulutus laskee. Pieni osuus siitä ohjautuu Viroon ja matkustajatuonti saattaa hiukan nousta.  Mutta se osuus, joka siirtyy Viroon on aina paljon pienempi kuin se päihdehaittoja vähentävä kokonaiskulutuksen lasku. Vaikutus on aina kuitenkin viimekädessä positiivinen.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.