Mainos

Onko Tieto-Finlandiasta tulossa Tiede-Finlandia?

Tieto-Finlandia -palkinto on kustantajien perustama ja jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle tietokirjalle, siis "tieto" EI "tiede". Kustantajat rahoittavat palkinnon itse. Se on markkinointipalkinto, jonka perimmäinen tarkoitus on lisätä tietoa hyvistä suuren yleisön tietokirjoista. Siis nostaa mielenkiintoa ja myyntiä. Mikäpäs siinä, kustantajat kun kerran itse maksavat ne 30 000 euroa. Hyviä tietokirjoja meillä kyllä riittää.

Leikin jännittävyyttä lisää se, että 3-henkisessä raadissa on kustannusalan maallikkoja, joilla ei ole "raskauttavia" siteitä kustantamiseen. Valistunut Finlandia-diktaattori puolestaan päättää itsevaltiaana heidän valitsemistaan ehdokkaista voittajan oman "sydämensä" mukaan, kuten diktaattorit tapaavat aina sanoa. Valinnat ovat siis aina yllätyksiä - jo liiankin isoja.

Suomessa valitaan myös Vuoden tiedekirja. Viime vuonna palkinnon sai Helena Hallbergin ja Irmeli Perhon teos Ruokakulttuuri islamin maissa. Tiedepalkinto vähälle huomiolle jääneelle merkittävälle tutkimustiedolle on hyvä idea, ja siihen sarjaan nyt Tieto-Finlandian voittanut ansiokas Suomen jäkäläopaskin olisi kuulunut.

Mutta Tieto-Finlandialta yleisö odottaa vinkkejä siitä, mitä kannattaa lukea Suomessa vuosittain julkaistavasta tietokirjamassasta. Mitä antaa isälle joululahjaksi? Mitä mummulle? Mistä ystävä ilahtuisi?

Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvimuseon kustantama jäkäläkirja ei ehkä kuitenkaan aiheuta jouluaattona joka kodissa riemunkiljahduksia, vaikka siinä esitellään kaikki Suomen suurjäkälät ja vielä valikoima pienjäkäliäkin.

Tieto-Finlandia menettää merkityksensä suuren yleisön silmissä, jos ehdolla -saatikka voittajina- on teoksia kuten Kirves tai Metsähallitus ja Suomi 1859-2009, Kerrostalot 1880-2000, arkkitehtuuri, rakennustekniikka, korjaaminen...

Ehkä näistä hienoista teoksista voisi kiittää Finlandia-ehdokkuuksia julkistettaessa palkintopuheessa kunniamaininnalla?

Eikö Finlandia voisi säilyä palkintona, jossa valitsijat ajattelevat tavallisen lukijankin näkökulmaa, kun se tiedepalkinto jo on?

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.