Onko tiedoista maksaminen aina väärin?

MTV:n kysely: Uutistiedoista maksaminen virkamiehille harvinaista 2:06

Osa oikeustoimittajista katsoo, että tiedosta maksaminen voi olla hyväksyttävää, jos uutisoitava asia on yhteiskunnallisesti poikkeuksellisen merkittävä.

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajan Risto Uimosen mukaan absoluuttista kieltoa maksamiselle ei voi asettaa.

Kolmasosa MTV Uutisten oikeustoimittajille tekemään kyselyyn vastanneista arvioi, että tiedosta voi maksaa joissain tilanteissa. Vain yksi vastaaja katsoi, että tiedosta voi aina maksaa.

MTV Uutiset kertoi eilen toimittaja Salla Vuorikosken saamasta tarjouksesta, jossa virkamieheksi esittäytynyt henkilö tarjoutui toimittamaan salaista tietoa maksua vastaan.

Lue koko erikoinen tarina: Ilmainen maistiainen

Maksaminen sinänsä on harvinaisempaa. Kyselyn 25 vastaajasta vain neljä kertoi itse maksaneensa tiedoista.

Osa vastaajista on tulkinnut, että tiedoista maksamista voi perustella sillä, että Journalistin ohjeissa mainitaan “tavallisuudesta poikkeavat keinot”, joita voi käyttää, jos yhteiskunnallisesti merkittäviä tietoja ei muuten voida selvittää.

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajan Risto Uimosen mukaan ohjeistusta voi uusien tietojen myötä olla syytä täsmentää.

"Mielestäni maksaminen on hyväksyttävää, jos kyseessä on yhteiskunnallisesti merkittävä  ja rikollisessa mielessä julkisuudelta salattu asia."

"Jos pidän tietoa journalistisesti todella tärkeänä, eikä sitä ole helposti muista, esimerkiksi julkisista lähteistä, saatavissa."

"Monet tavalliset kansalaiset pyytävät rahaa haastattelustaan. Julkkiksille maksettavat haastattelupalkkiot ovat turha kustannuserä lehdille. Julkisuudesta on esimerkiksi esiintyville taiteilijoille pelkästään hyötyä."

– On syytä pohtia, pitäisikö Journalistin ohjeissa jotain tästä lausua. Tiedoista maksamista ei kuitenkaan voi absoluuttisesti kieltää, koska joskus sellainen vuoto, josta maksetaan, saattaa olla yhteiskunnallisesti perusteltu. Eli tarkoitus pyhittää joskus keinot, sanoo Uimonen.

"Jos kyseessä on tavallinen kansalainen, jonka sanoma ei ole yhteiskunnallisesti merkittävä, esimerkiksi human interest -juttu omista kokemuksista."

Nykyään Journalistin ohjeissa asiasta ei puhuta mitään.

– Tämä asia ei ole ollut ongelma Suomessa, koska yleinen sääntö on, että ei makseta. Tai jos maksetaan, niin äärimmäisen harvoissa tapauksissa.

Virkamiehelle maksaminen on erityisen ongelmallista. Tavalliselle kansalaiselle tiedoista maksaessaan journalisti ei syyllisty rikokseen.

– Virkamiesten kohdalla tulee kysymys, rikkovatko he lakia. Ja jos virkamiehet rikkovat lakia, on aika vaarallista toimittajalta lähteä maksamaan, koska siitä helposti saa itsekin syytteitä lahjonnasta.

Lue myös:

    Uusimmat