Onko tässä syy ylipainoon? Suomi mussuttaa välipaloja

Kuluttajakeskuksen tekemän raportin mukaan suomalaiset kuluttajat syövät yhä enemmän välipaloja korvaten niillä kokonaisia aterioita. Ruokaa syödään siis yhä useammin liikkeellä ollessa, sen sijaan että se nautittaisiin ruokapöydän ääressä.

Ravintolaruokailua koskevassa, vuonna 2010 tehdyssä trenditutkimuksessa tutkittiin suomalaisten välipalojen syöntiä. Välipaloja ilmoitti syöneensä haastattelua edeltäneiden kahden viikon aikana 43 prosenttia tutkimukseen haastatelluista ihmisistä. Lähes neljännes vastaajista ilmoitti välipalan syömisen syyksi sen, ettei aterian syömiselle ollut muuta mahdollisuutta kuin välipalan muodossa. Kunnollisen aterian nauttimiseen ei siis ollut aikaa, tai lähellä ei ollut sopivaa ruokapaikkaa. Ajanpuutetta kuvastaa myös se että välipala otettiin usein mukaan ja syötiin matkalla.

Toinen syy välipalojen syömiseen oli yksinkertaisesti se, että koehenkilöt tunsivat mielitekoa tiettyjä välipalaruokia kohtaan. Mitä nuorempi vastaaja oli, sitä useammin välipalan syömisen syy oli himo tiettyihin ruoka-aineisiin. Muulla tavoin välipalojen syönnin yleisyys tai syyt eivät näyttäneet olevan riippuvaisia sukupuolesta tai muistakaan taustamuuttujista.

Välipalojen on arvioitu muuttavan väestön ruokatottumuksia epäterveellisemmiksi, koska ne sisältävät usein runsaasti hiilihydraatteja, kuten sokeria ja valkoisia jauhoja, sekä rasvaa. Välipalojen syönnin yleistyminen näkyy myös välipaloja tarjoavien myyntipisteiden nopeana lisääntymisenä katukuvassa.

Nämä olivat yleisimmät syyt välipalan syömiseen:

Teki mieli 32%
Ei ollut muuta vaihtoehtoa 23%
Osa työ- tai koulupäiviäni tai päivittäistä rutiiniani 14%
Mahdollisuus syödä matkalla/ottaa mukaan 17%
Poissa kotoa, esim, työ- tai lomamatkalla 15%

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja