Mainos

Onko tässä Suomen seuraava pääministeri?

Kokoomusaktiivien suosikki uudeksi puheenjohtajaksi ja samalla pääministeriksi on elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.

MTV Uutisten kyselyssä kokoomuksen piirihallitusten jäsenille Vapaavuoren valitsi suosikikseen 25 prosenttia vastaajista. Seuraavaksi suosituimmat vaihtoehdot ovat eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo, sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko sekä Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb.

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen saa jo alle 10 prosentin kannatuksen.

Kenestä kokoomuksen
uusi puheenjohtaja ja
pääministeri?Orpo

Petteri Orpo18%

Risikko

Paula Risikko15%

Stubb

Alexander Stubb14%

Vapaavuori

Jan Vapaavuori25%

Virkkunen

Henna Virkkunen7%Ei osaa sanoa
14%


Lähde: MTV Uutiset/Think If Laboratories, kysely kokoomuksen piirihallitusten jäsenille n=102, vastausprosentti 66


Millaisen puheenjohtajan puolue tarvitsee?

Varsinais-Suomen piiri on pyytänyt Petteri Orpoa asettumaan ehdolle. Piirin puheenjohtajan Heikki Arikan mukaan Orpon  kaksikymmenvuotinen kokemus politiikasta riittää hyvin puheenjohtajan ja pääministerin pestiin  

– Petteri on rauhallinen ja neuvottelutaitoinen ja hänellä on hyvä keskusta-oikeistolainen arvomaailma.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren helsinkiläistaustaa on joissain spekulaatioissa pidetty seikkana, joka saattaisi vähentää hänen kannatustaan maakunnissa. Pohjois-Pohjanmaan piirin varapuheenjohtaja Hanna Saari liputtaa kuitenkin Vapaavuoren puolesta.

– Hänellä on monipuolinen kokemus ministerinä ja hän on viime aikoina pyrkinyt ottamaan sellaista roolia, että hän voisi toimia myös meidän pohjoisen ihmisten puheenjohtajana.

Savo-Karjalan piirin puheenjohtaja Aulikki Sihvonen uskoo, että myös Paula Risikossa olisi ainesta puheenjohtajaksi ja pääministeriksi.

– Hän on onnistunut erinomaisesti ministerin tehtävissään, omaa hyvän huumorintajun ja pystyy tekemään päätöksiä. Toki vaatisi paljon häneltä antaa itsensä puolueen käyttöön, koska se vaatii myös paljon perheeltä. 

Helsingin piirihallituksen jäsen Joona Haavisto uskoo että Alexander Stubb olisi yksi mahdollinen innostava johtaja, joka saa joukot mukaansa, mutta ei kuitenkaan ainoa. Kuten moni muukaan, Haavisto ei  suostu omaa suosikkiaan kertomaan ennen kuin tämä mahdollisesti asettuu ehdolle.

Peräti 14 prosenttia vastaajista ei vielä tiennyt tai halunnut kertoa kantaansa. Erot listattujen nimien välillä ovat myös niin pieniä, että monella on tämän kyselyn perusteella mahdollisuuksia, jos he kisaan haluavat lähteä.

Kenttä kaipaa ehdokkaiden esiintuloa ja linjauksia

Pohjois-Pohjanmaan piirin varapuheenjohtaja Hanna Saari kannattaa Vapaavuorta, mutta haluaisi ennen kaikkea, että puoluekokous voisi kesäkuussa valita usean hyvän ehdokkaan välillä.

– En pistäisi pahakseni, vaikka sinne saataisiin myös hyviä naisnimiä kilvoittelemaan.

Aulikki Sihvonen puolestaan haluaisi kuulla lisää siitä, millaista kokoomusta Petteri Orpo tai Jan Vapaavuori olisivat luomassa.

– Kataisen aikana on oltu hyvässä nosteessa, nyt tarvitaan ihmistä joka pystyy luomaan henkeä, jolla tämä tilanne säilyy.

– Kokoomus on Kataisen aikana pyrkinyt ja pystynyt uudistumaan, joten mitään kovin pakottavaa tarvetta suurelle muutokselle ei ole, sanoo Helsingin piirihallituksen jäsen Joona Haavisto.

Haavisto pitää Stubbia, Vapaavuorta, Orpoa ja Virkkusta kiinnostavimpina vaihtoehtoina, mikäli he kisaan lähtevät. Hän uskoo, että ehdokkaiden nimet selviävät kuukautta ennen puoluekokousta, joka järjestetään kesäkuun puolivälissä Lahdessa.

Näin kysely tehtiin

Kyselyyn vastasi 102 kokoomuksen piirihallitusten jäsentä (vastausprosentti 66). Kysely lähetettiin sähköisesti kaikille piirihallitusten jäsenille 9.4. eli sen jälkeen kun Jyrki Katainen oli ilmoittanut luopuvansa puheenjohtajuudesta kesäkuussa.

Kyselyyn sai vastata nimettömänä.

Vastaajille esitettiin kahdeksan nimen lista aakkosjärjestyksessä. Yllä mainittujen lisäksi listalta 3 prosentin kannatuksen sai puoluesihteeri Taru Tujunen ja 2 prosentin kannatuksen EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Puheenjohtajakisaan lähtemistä harkitseva  eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja  Lenita Toivakka ei saanut kannatusta.  

Kahdeksan listatun henkilön lisäksi annettiin vaihtoehdoksi vastata myös joku muu nimi. Tähän tarjottiin kansanedustaja Sanni Grahn-Laasosta (2 mainintaa),  europarlamentaarikko Sirpa Pietikäistä (1 maininta) sekä ajatushautomo Liberan tutkimusjohtaja Elina Lepomäkeä (1 maininta). 

14 prosenttia vastaajista ei osannut tai halunnut ilmaista kantaansa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.