Mainos

"Onko tämä totta vai harjoitus?" - uusia 9/11-radioviestejä julki

– Onko tämä tosimaailman tapahtuma vai harjoitus?

Näin vastasi kersantti Jeremy W. Powell, kun Bostonin lennonjohto ilmoitti ensimmäistä kertaa puolustusvoimille syyskuun 11. päivän lentokonekaappauksista ja pyysi samalla heitä lähettämään paikalle hävittäjiä.

Kun lentoviranomaiset ilmoittivat yhden kaupallisen lennon olevan poissa sovitulta kurssiltaan ja vain kymmenen kilometrin päässä Valkoisesta talosta, Washingtonin kenttävalvonta piti koko juttua vain huhuna.

Internet Archivella on kokoelma terrori-iskuja koskevia uutislähetyksiä eri puolilta maailmaa. Kokoelmassa on yli 3000 tuntia ohjelmaa 20 eri kanavalta viikon ajalta.

Katso videot Internet Archiven sivuilla

Pari minuuttia myöhemmin American Airlinesin lento numero 77 päättyi Pentagonin seinään.

Torstaina Yhdysvalloissa julkaistut radioviestit paljastavat karun ällistyksen ensitietoihin konekaappauksista. Koko tapahtuma oli niin uskomaton, että sitä ei aluksi todella uskottu. Viesteistä kuuluu, kuinka valmistautumaton Yhdysvallat oli tämänkaltaisiin iskuihin.

Julkaistuissa viesteissä on myös traaginen keskustelu Betty Ongin kanssa. Ong oli lentoemäntä koneessa, joka osui ensimmäisenä WTC-torneihin. Hän soitti koneesta ja kertoi, että hänen kollegojaan on puukotettu, henkilökunta ei saa yhteyttä ohjaamoon ja heillä on vaikeuksia saada henkeä.

Ennenjulkaisematonta materiaalia

Osa viesteistä on julkaistu jo aiemmin. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun suurella yleisöllä on mahdollisuus tutustua käytännössä kaikkeen olennaiseen radioliikenteeseen, jota lennonjohto, pilotit ja puolustusvoimat keskenään kävivät.

Viestit on julkaissut ja litteroinut kokonaisuudessaan tutkijalehti Rutgers Law Review, joka sai tehtävän 9/11-komissiolta. He toteavat, että raakamateriaalin hankkiminen ei ollut helppoa, ja että jos he eivät olisi painostaneet eri tahoja kunnolla, olisi suuri osa tärkeistä viesteistä kadonnut kokonaan.

Viestit ovat kuunneltavissa ja luettavissa kokonaisuudessaan Rutgers Law Review'n sivuilla. Lisäksi The New York Timesilla on kooste viesteistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.