Onko tämä nainen maailman vihatuin äiti?

Tiikeriäidin taistelulaulu -kirjan kirjoittanut AMY Chua järkyttää maailmaa kannanotoillaan, joiden mukaan länsimaissa vaaditaan lapsilta liian vähän. Chuan tytär ei saa itse valita harrastuksiaan ja häneltä odotetaan vain parhaita kouluarvosanoja. Asiantuntijat ovat kuitenkin nousseet vastustamaan Chuan kovia arvoja.

Yhdysvalloissa syntynyt, mutta kiinalaiset sukujuuret omaava Amy Chua järkyttää mielipiteillään, Herald Sun raportoi. Chua on sitä mieltä, että länsimaissa mietitään liikaa lasten tunteita. Länsimainen kasvatustyyli synnyttää keskinkertaisuuksia, Chua lataa.

Myrsky nousi, kun Chua kirjoitti kirjan Tiikeriäidin taistelulaulu, jossa hän kertoi, kuinka kasvattaa kahta pientä tytärtään. Yalen yliopiston oikeustieteen professori vaatii lapsiltaan vain parasta. Jopa hutiloiden tehdyt äitienpäiväkortit lentävät tältä naiselta roskikseen.

Tiukka kuri tuo tuloksia

Chuan yhdeksänvuotiaan tyttären Lilyn elämä on hieman erilaista kuin länsimaiseen tyyliin kasvatetun lapsen. Lily ei saa katsoa televisiota, pelata videopelejä, osallistua koulunäytelmiin, varata aikaa leikkihetkiin tai valita itse omia harrastuksiaan. Sen sijaan hänen odotetaan olevan luokkansa paras oppilas melkein kaikissa aineissa ja saavan jokaisesta kokeesta vain parhaita arvosanoja. Ei liene yllätys, että vapaa-ajallaan Lily harrastaa vain kehittäviä asioita.

Ei ole epäselvyyttä, etteikö aasialaisilla kasvatusmetodeilla syntyisi tuloksia. Kiinalaiset 15-vuotiaat on rankattu maailman parhaiksi opiskelijoiksi ja hyvin menee myös Korealla, Hong Kongilla ja Singaporella. Myös Chuan tytär Amy on sitä mieltä, että loppujen lopuksi kova työ kannattaa. Lily puolustaa äitinsä kovia kasvatusmetodeja sanomalla, että mikäli hän kuolisi huomenna, haluaisi hän kuolla niin, että on elänyt elämänsä 110 prosenttisesti.

Menestymisen paineet vaikuttavat itsetuntoon

Länsimaiset asiantuntijat kritisoivat kuitenkin nyt kovin sanoin tiikeriäidiksi itseään kutsuvaa Chuata. Kriitikot muistuttavat, että monet nuoret aasialaismiehet ovat ehkä akateemisesti menestyneitä, mutta sosiaalisilta kyvyiltään täysiä ummikoita.

Chun kasvatusmetodeja vastustamaan on noussut myös psykologi Vera Auerbach, joka työskentelee maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden parissa. Auerbach muistelee 17-vuotiasta potilastaan, joka päätyi itsemurhaan, koska pelkäsi menestyvänsä kokeissa huonosti. Psykologi on sitä mieltä, että Chuan kasvatusmenetelmät ovat emotionaalisesti väkivaltaisia. Herkkien teini-ikäisten taakkaa ei pitäisi Auerbachin mukaan enää lisätä. Menestymisen paineet voivat lisätä itsetunto-ongelmia ja etäännyttää lapsia vanhemmistaan.

Vastaisku Chun suorituskeskeiselle filosofialle on myös suomalainen koulumenestys. Suomessa pärjätään hyvin PISA-tuloksissa. Menestyä voi myös tasa-arvoisessa ilmapiirissä.

Chua tuskin vaihtaa kasvatusmetodejaan.

– Uskon anteeksipyytelemättömästi täydellisyyteen. Kunnolla tekeminen tuo suunnatonta iloa ja ylpeyttä, Chua iloitsee.

Teksti: MTV3/Helmi

Lähde: Herald Sun

Kuvat: Shutterstock (Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.)

Lue myös:

    Uusimmat