Mainos

Onko tämä influenssakausi poikkeuksellinen?

Influenssa ja sen aiheuttamat kuolemantapaukset ovat herättäneet paljon huomiota. Johtuuko se siitä, että tässä influenssakaudessa olisi jotain poikkeuksellista?

Onko tässä influenssakaudessa jotain poikkeuksellista, tutkimusprofessori Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta?

– Meidän mielestämme ei ole. Ainoa poikkeus on se, että influenssakauden alkuun on osunut kuolemia, juuri nuorempien ihmisten kuolemia. Muista Euroopan maista tulleet tiedot eivät kuitenkaan viittaa siihen, että kausi-influenssa olisi jotenkin poikkeuksellinen. 

Kuinka monta influenssakuolemaa nyt on THL:n tiedossa? 

– Suomessa ei ole sellaista seurantaa, että tapaukset tulisivat heti THL:n tietoon. Arvio on, että vuosittain jopa 500-1000 ihmistä saattaa kuolla influenssaan. Se ei välttämättä ole ainoa kuolinsyy, vaan usein taustalla on jokin vakavalle influenssalle altistava sairaus. 

Vanhojen influenssavirusten rinnalla liikkeellä on sikainfluenssaa eli H1N1-virusta. Miten vakava asia sikainfluenssa on?

– Kun puhutaan sikainfluenssasta, ihmiset usein yhdistävät sen muutamien vuosien takaiseen pandemiaan. Se virus, joka aikanaan tuli sikainfluenssana, on nykyään normaali kausi-influenssan virus ja toistuu joka vuosi. Nykyiset influenssarokotteet tehoavat siihenkin. 

Kannattaako influenssarokotus vielä ottaa? 

– Kyllä rokote kannattaa ottaa. THL suosittelee rokotusta erityisesti riskiryhmille, mutta ei se ole huono muillekaan. 

Kertaatteko vielä, ketkä kuuluvat riskiryhmiin? 

– Ensinnäkin raskaana olevat naiset ja yli 65-vuotiaat. Monet sairaudet lisäävät vakavan influenssan riskiä, kuten sydän- ja verisuonitaudit, hengityselinten vajaatoiminta, immuunipuutokset ja diabetes. 

Mitä pitää tehdä, jos sairastuu influenssaan? 

– Pitää jäädä töistä kotiin. Hoidoksi lepoa, runsaasti nesteitä ja tarvittaessa oireenmukaista lääkitystä. Jos influenssa menee vakavaksi, pitää hakeutua terveydenhoitoon. 

Onko rokotetta saatavilla riittävästi, yliproviisori Johanna Linnolahti lääketurvallisuuskeskus Fimeasta? 

– Rokotetta on riskiryhmien saatavilla julkisessa terveydenhoidossa. Muualla sitä ei enää ole kovin suuria määriä. Tilanne on tavanomainen, tähän aikaan vuodesta influenssarokotetta ei yleensä ole apteekeissa kovin paljoa jäljellä.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.