Onko sinusta noloja tietoja netissä? Lakiesitys antaisi "oikeuden tulla unohdetuksi"

EU:ssa esitetään huomenna lakia, joka antaisi internetin käyttäjille ns. "oikeuden tulla unohdetuksi".

Lakiesityksen mukaan ihmiset voisivat pyytää internetyhtiöiltä itseään koskevia tietoja tuhottaviksi verkosta. Yhtiöiden olisi toteltava tietojen tuhoamispyyntöä, ellei tietojen säilyttämiseksi ole olemassa lainmukaisia perustetta.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo verkkosivuillaan, että jotkut nettiyhtiöt ovat jo ilmaisseet huolensa lakiesityksen tiimoilta.

"Laki erityisesti nuorten nettikäyttäjien suojaksi"

Oikeuskomissaari Viviane Redingin tiedottajan mukaan lakiesityksellä autetaan nuoria heidän maineensa hallitsemiseksi verkossa.

Tiedottajan mukaan verkossa olevat tiedot saattavat myöhemmin aiheuttaa ongelmia, mikäli käyttäjillä ei ole mahdollisuutta tuhota heitä koskevaa noloa materiaalia vaikkapa töitä hakiessa.

Lakiesityksen mukaan netin käyttäjille täytyisi myös ilmoittaa kun tietoja kerätään. Samalla pitäisi ilmoittaa mihin tarkoitukseen tietoja kerätään ja kuinka pitkään tietoja tullaan säilyttämään.

Yhtiöillä olisi lakiesityksen mukaan myös velvollisuus tiedottaa käyttäjiä ja viranomaisia "mahdollisimman nopeasti" tietovuotojen yhteydessä.

Kyseessä ei ole kuitenkaan oikeus tuhota itseään koskevaa historiaa kokonaisuudessaan: Poliisitietoja tai lääketieteellisiä tietoja ei voi jatkossakaan pyytää tuhottaviksi. Myös esimerkiksi lehtien juttuarkistoja ei voi kenenkään pyynnöstä pyyhkiä pois.

Nettiyhtiöt suhtautuvat lakiesitykseen varovaisesti

Microsoftilta on todettu, että lakiesitys saattaa olla yhtiöitä kohtaan "liian ohjaileva". Myös Facebook on ilmoittanut haluavansa lisätietoa kontrollointioikeuksien laajuudesta.

BBC toteaa, että mikäli lakiehdotus hyväksytään se loisi EU:lle yhteiset verkon yksityisyyssäännöt ensimmäistä kertaa. Säännöt koskisivat myös jäsenmaissa aktiivisesti toimivia ulkomaisia yrityksiä, vaikka niiden palvelimet sijaitsisivatkin muualla.

Jotta laki tulisi voimaan, täytyy EU:n jäsenvaltioiden ja Euroopan parlamentin hyväksyä esitetyt säännöt. Tähän prosessiin saattaa kulua vielä useita vuosia.

Lue myös:

    Uusimmat