Mainos

Onko Redskins korrekti nimi seuralle? Nimestä väännetty vuosikausia

Amerikkalaisen jalkapallon seura Redskins on noussut taas otsikoihin Yhdysvalloissa pitkän kestäneen nimikiistan vuoksi.

Amerikan alkuperäisväestö eli intiaanit ovat pitkään vaatineet, että heitä loukkaava seuranimi, "punanahkat" vaihdettaisiin toiseksi.

Vuosikausia jatkunut vääntö aiheesta nousi jälleen ajankohtaiseksi, kun presidentti Barack Obamalta kysyttiin hiljattain mielipidettä asiaan.

Obama totesi, että mikäli hän itse olisi joukkueen omistaja, harkitsisi hän vakavasti nimenvaihtoa. Obama muistutti, että nimi loukkaa melkoisen suurta osaa maan väestöstä.

Washingtonilaisjoukkueen fanit kokevat nimenvaihtovaatimukset kohtuuttomina, sillä joukkueella on pitkä historia. Redskins nimettiin yli 80 vuotta sitten kun kukaan ei tuntenut termiä "poliittisesti korrekti".

Fanien mielestä kukaan ei ole loukkaamassa intiaaneja, vaikka seuranimi tarkoittaa myös sanaa, joka vähättelee tai pilkkaa intiaaneja.

Omistaja: Nimeä ei muuteta ikinä

Joukkueen omistajan Dan Snyderin mielestä "Redskins" tarkoittaa vain positiivisia asioita, kun sillä tarkoitetaan Washingtonin jalkapallojoukkuetta.

Jääräpäisyydestään tunnettu Snyder on sanonut julkisuudessa selvästi, että nimeä ei muuteta.

Kun Snyderilta kysyttiin asiasta hiljattain, vastasi hän lyhyesti: Ei koskaan. Snyder neuvoi vielä toimittajaa kirjoittamaan EI KOSKAAN isoilla kirjaimilla.

Sittemmin Snyder selitellyt kantaansa hiukan pehmeämmin luultavasti siksi, että vaatimukset nimenvaihdosta ovat koventuneet viime aikoina.

Redskinsin nimenvaihdosta on tehty mielipidetiedustelujakin. Niiden mukaan 80 prosenttia amerikkalaisista haluaa pitää joukkueen nimen ennallaan.

Intiaanien keskuudessa on tehty vain yksi mielipidetutkimus, ja siitä on jo liki kymmenen vuotta aikaa, mutta kyseisenkin gallupin mukaan vain kymmenen prosenttia intiaaneista pitää Redskins-nimeä loukkaavana.

Vastustajien joukko ei siis ole kovin suuri, mutta julkisuutta se on saanut paljon etenkin nyt, kun he saivat tuekseen presidentti Obaman kaltaisen vaikutusvaltaisen puolestapuhujan. 


MTV3-Merja Laakso, Washington

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.