Onko presidenttiehdokkaallasi Google-ongelma?

Kun presidentinvaalien alla ihmiset hakevat tietoa ehdokkaista, mitä he löytävät?

Kysymys on typerän yksinkertainen ja välittömästi kenen tahansa testattavissa. Tiedonhaku verkossa on kuitenkin jo niin luonnollinen ajattelumme jatke, että hakutulosten alla piilevä valta unohtuu.

Presidenttiehdokkaidenkin digitaaliseen jalanjälkeen vaikuttavat muun muassa hakukoneen algoritmit merkityksellisyyden ja suosion arvioimisessa, verkkosisältöjen tuottajien toimet näkyvyyden tehostamiseksi ja suoranaiset kampanjat tiettyjen asioiden levittämiseksi tai tahrimiseksi.

MTV3:n vaalitoimitus selvitti ehdokkaiden näkyvyyden Google-hakukoneen ensimmäisen sivun hakutuloksessa, joka on tämän päivän välitön määritelmä mille tahansa asialle.

Haut on tehty tänään Googlen suomenkielisellä sivustolla ehdokkaan nimellä ilman lainausmerkkejä. Tulosten tarkastelussa on vältetty päiväkohtaisia, uutisellisia hakutuloksia. Hakutuloksiin voivat vaikuttaa yksittäisen käyttäjän kohdalla myös esimerkiksi sijainti ja verkkohistoria.

Väyrysen muki tunkee tuloksiin

Kun ehdokkaan nimi on kirjoitettu, Google ehdottaa jatkoksi muita hakusanoja. Tyypillisempiä ovat "koulutus", "puoliso" ja "perhe". Yhdenlaisena rahanarvoisenakin vaalimenestyksenä voi pitää hakusanan "muki" nousemista ehdotuksiin Paavo Väyrysen haun kohdalla.

Joukosta poikkeavat lisäksi Sauli Niinistön "tsunami" ja Väyrysen "dostojevski", jotka kertovat ehdokkaiden historiasta.

Varsinaisessa hakutuloksessa kaikki kärkitulokset ovat pääosin samankaltaisia: yksi tai useampi sivu ehdokkaan virallisille sivuille ja Wikipedia-artikkeli.

Poikkeuksellisiakin tuloksia löytyy. Eva Biaudet onnistuu herättämään kiinnostuksen omalla uutisella kampanjajulisteeseen kätketyistä tiedoista. Sari Essayahista nousee esille Animalian eläinsuojeluaiheinen presidenttitentti.

Pitkä ura näyttäytyy huononakin

Niinistöstä, Väyrysestä, Paavo Lipposesta ja Timo Soinista löytyy hakutulosten alkupäähän myös parodiasisältöä, mikä kertoo pitkästä ja puhuttaneesta urasta julkisuudesta. Väyrynen joutuu tosin välittömissä hakutuloksissa sietämään myös pilakuvia.

Ensimmäinen sivu Paavo Arhinmäelle kertoo hänen pidätyksestään Smash Asem -mielenosoituksen yhteydessä. Tämän voi tulkita äänestäjästä riippuen haitalliseksi tai kiinnostusta herättäväksi sisällöksi.

Monen ehdokkaan kohdalla yksityiselämää koskevat asiat ovat tuloksissa linkkejä ajankohtaisiin uutisiin, eivätkä siis välttämättä toistu myöhemmin tehtävissä hauissa. Sen sijaan Pekka Haavistosta löytyy jo ensimmäiselle sivulle keskustelupalstojen pohdintaa Haaviston yksityiselämästä.

Onko presidenttiehdokkaasi epäreilussa asemassa verkossa? Osallistu keskusteluun alla Facebook-kommentein taiTwitterissä.

Lue myös:

    Uusimmat