Mainos

Onko papereita? Ikärajan tarkastamisesta voi saada hymyn – tai uhkauksen

Kaupan työntekijät myöntävät, että ikärajan tarkastaminen saattaa olla joskus myyjälle hankala paikka.

MTV3 Uutisten viime viikolla tekemä testi paljasti, että alaikäiselle olisi myyty alkoholia kahdeksassa myymälässä kahdestakymmenestä.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin työympäristöasiantuntija Eija Kähärää tulos ei yllättänyt. Kähärän mukaan papereiden kysyminen voi olla vaikea tilanne myyjälle, varsinkin jos työkokemus ei ole kovin pitkä.

– Monesti se voi olla varsinkin nuorelle myyjälle sellainen paikka, jolloin on helpompi arvioida, että kenties tuolla henkilöllä on riittävästi ikää.

Kähärän mukaan papereiden kysyminen saattaa helposti lipsahtaa häiriötilanteeksi.

– Siinä saa kaikennäköistä käyttäytymistä kohdata, sitähän saa kohdata vanhempienkin alkoholinostajien taholta, itsekin kassalla työskennellyt Kähärä kertoo.

Etenkin paperittomiksi paljastuvilla löytyy kassalla usein vakioselitys.

– Tyypillisin tilanne on se, että sanotaan "Ai ne jäi tuonne auton hanskalokeroon", ostaja ei kuitenkaan todellakaan palaa enää sen jälkeen. Mutta niitäkin kyllä löytyy, jotka kuvittelevat, että vähän uhittelemalla sen (alkoholin) saa.

"Paperittomat luikkivat nolona karkuun, vanhempia tilanne huvittaa"

Myös Helsingissä myyjänä työskentelevä Mari Linjala myöntää, että ikärajan tarkastaminen voi tuntua joskus hankalalta.

– Joskus tulee vähän tyhmä olo, kun sitä ikää ei tänä päivänä voi arvioida ulkonäöltä. Mutta kyllä niitä papereita tulee kysyttyä automaattisesti, kun vilkaisee ostajaa.

Inhottavia tai uhkaavia tilanteita ei ole kuitenkaan tullut vastaan. Linjalan mukaan useimmat suhtautuvat papereiden kysymiseen asiallisesti. Paperittomat luikkivat lähinnä noloina karkuun, ikärajan ylittäneistä papereiden näyttäminen on sen sijaan jopa hauskaa.

– Nuoret näyttää pikemminkin ylpeinä niitä papereitaan. Ja on sitä tullut reilusti yli-ikäiseltäkin kysyttyä, jolloin saadaan hymy molempien kasvoille.

Linjalan mukaan ainakaan opastuksen puutteesta kaupoissa papereiden tarkastaminen ei jää kiinni.

– Uusille ja harjoittelijoille kyllä opastetaan ikärajatarkistukset. Ja joka kassalta löytyy jopa pieni muistilappunen vuosiluvuista, ettei iske paniikkia siitä, minä vuonna pitää olla syntynyt ollakseen täysi-ikäinen.

Linjalan työpaikan vieressä sijaitsee lisäksi Alkon myymälä. Hän arvioi, että tämä vähentää omalta osaltaan kaupassa "onneaan kokeilevia" alaikäisiä.

– Meillä on siinä alakerrassa samassa tasossa Alko, ja sielläkin on tiukka meininki ikärajojen kanssa. Ja jos nuorelle ei siellä myydä viinaa, niin eivät ne ostajat tule sitten meillekään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.