Mainos

Onko Meksikon järistys alkusoittoa sille suurelle?

Meksikon Baja Californian eilinen maanjäristys on käynnistänyt spekulaatiot Kalifornian suuren maanjäristyksen lähestymisestä.

Vaikka Baja Californian järistys oli pahin laatuaan vuosikausiin eteläisen Kalifornian alueella, ei se ollut läheskään niin voimakas kuin massiivinen maanjäristys, jonka seismologit ovat uskoneet iskevän Kalifornian osavaltioon ennen pitkää. Asiantuntijat varoittelevat, että selvästi voimakkaampi järistys saattaa olla edessä jo lähipäivinä.

Seismologian instituutin johtaja Pekka Heikkinen rauhoittelee pelokkaimpia. Heikkilän mukaan suuri järistys voi olla yhtä hyvin huomenna kuin 10 vuoden päästä.

- Ei voi sanoa, että Baja Californian järistys olisi alkusoittoa suurelle. Nämä aikajänteet, joista tässä puhutaan ovat hyvin pitkiä, esimerkiksi kymmeniä vuosia, Heikkinen selittää.

Suurta maanjäristystä odotellaan Heikkisen mukaan jollain aikajänteellä nimenomaan San Andreaksen siirroksen Etelä-Kalifornian osaan, koska siellä ei ole tapahtunut suurempaa järistystä pitkään aikaan ja jännitystä on kerääntynyt kallioperään.

Alueella valtavasti pieniä järistyksiä

Meksikon järistysalueella ja sen ympäristössä on viikon aikana havaittu yli 700 järistystä, jotka ovat suuruudeltaan yli 2,5 Richterin asteikolla. Yleensä vastaavia lieviä järistyksiä ilmenee viikottain 150-250. Haitin tuhoisan järistyksen aikoihin niitä oli noin 300 ja Chilen järistyksen aikoihin enemmän, muttei lähimainkaan 700:aa.

Heikkisen mukaan luvut eivät kuitenkaan kerro mitään suuren järistyksen tulosta, vaan lähinnä alueen tiheästä havaintoverkostosta.

- Täytyy muistaa, että 2,5 on hyvin pieni maanjäristys, jota ei kovin kaukana sijaitsevilla asemilla voida havaita. Kaliforniassa on hyvin tiheä seismisten havaintolaitteiden verkosto. Pienten järistysten havaittu suuri määrä kertoo ennemminkin siitä verkostosta. Vaikkapa valtamerialueella, jossa ei ole lähellä asemaverkkoa, ei varmastikaan helposti havaita niitä pieniä järistyksiä, Heikkinen perustelee näkemystään..

Mikä sitten tekee Kaliforniasta niin erityisen? Miksi Kalifornian suuresta maanjäristyksestä puhutaan niin paljon?

Heikkinen selittää asiaa muu muassa alueen suurella taloudellisella merkityksellä ja imagollisilla seikoilla.

- Lisäksi se on väestökeskittymältään merkittävä alue. Se kiinnostaa, koska siellä tapahtuu säännöllisesti suuria järistyksiä.Toisaalta aluetta myös tutkitaan paljon.

Laatta-alueena Kalifornia ei Heikkisen mukaan ole mitenkään erityinen verrattuna muihin.

- Pohjois-Anatolian siirros Turkissa on rakenteeltaan saman tyyppinen. Myös järistykset ovat siellä saman tyyppisiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.