Onko masennuksen jälkeistä työelämää?

Paluu töihin pitkältä sairauslomalta on joskus varsin työlästä.

Erityisen vaikeaa se on heille, jotka ovat olleet sairauslomalla masennuksen vuoksi.

Mielenterveyden keskusliiton kampanjatyöntekijän Tuula Ketolan mukaan suomalaisilla työpaikoilla ei ymmärretä vieläkään, miten vakava sairaus masennus on.

– Masennusta vähätellään sairautena. Mielenterveyden ongelmiin liittyvistä asioista ei myöskään uskalleta puhua. Esimerkiksi selkäsairaus on edelleen masennusta hyväksyttävämpi sairausloman syy.

Masennus on koko työyhteisön sairaus

Ketola muistuttaa, että työntekijän masennussairaus koskettaa koko työyhteisöä.

On lähinnä esimiehen tehtävä pitää huolta siitä, että masentunut tuntee itsensä tervetulleeksi takaisin työpaikalle.

– Useimmat masennustoipilaat toivovat, että heihin pidetään yhteyttä sairausloman aikana ja että heitä ei unohdeta. Toipilaan pitäisi myös voida neuvotella paitsi esimiehen myös työterveyshuollon kanssa, minkälainen paluu on.

Kertoako masennuksesta vai ei?

Hyvä työyhteisö tukee masennustoipilaan onnistunutta työhön paluuta ja työssä pysymistä monin eri keinoin. Myös työkaverit voivat olla suurena apuna.

Ketolan mukaan lähiesimiehen olisi neuvoteltava masennustoipilaan kanssa siitä, miten hän haluaa asiasta kerrottavan työpaikalla.

Mielenterveyden keskusliitto kannustaa avoimuuteen. Sen mukaan sairauden avoin ja asiallinen käsittely lisää koko yhteisön hyvinvointia.

– Yleensä työyhteisössä tiedetään aika hyvin sairauslomien syyt. Jos on hyvä työyhteisö, miksei sille voisi kertoa masennuksesta? Työelämä on kovaa, ja masennus on yleinen sairaus.

Kun ei osaa sanoa ei…

(Kuva: Lehtikuva.)

Mielenterveyden keskusliitto on avannut tänään nettisivut, joilla se antaa masennuksesta toipuvalle neuvoja hyvään töihin paluuseen.

Sivustolle on koottu muun muassa masentuneiden selviytymistarinoita. Moni kirjoittaja kertoo siitä, miten oppi vasta masennuksesta parannuttuaan asettamaan tekemiselleen rajat.

– Moni sanoo olleensa kiltti tyttö ja ottaneensa vastaan esimerkiksi liikaa töitä. Terapian ja sairausloman jälkeen masentuneet ovat oppineet puhumaan asiastaan ja olemaan ottamatta vastaan kaikkia töitä, mitä heille työnnetään. He ovat myös sopineet työnantajan kanssa mahdollisesti uudesta toimenkuvasta tai työtehtävästä. Jotkut ovat vaihtaneet työpaikan heille sopivampaan. Kaikkihan eivät halua tai voi palata samaan työhön kuin josta ovat sairauslomalle joutuneet.

Erityisesti sosiaalityöntekijöille suunnattu tiedotuskampanja ”Voitamme masennuksen! Paluu työhön turvallisin mielin” lanseerataan tänään Kuntamarkkinoilla Helsingissä. Kampanjan nettisivut löytyvät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat