Mainos

Onko maalla mukavaa?

Pakettipeltoja, hylättyjä taloja ja umpihankea, vai vapautta, turvallisuutta ja arjen elämyksiä?

Huomenna alkavilla Kylä kelpaa -messuilla kerrotaan maalla asumisen haasteista ja mahdollisuuksista.

Suomen eri paikkakuntia kiertävä tapahtuma järjestetään tänä vuonna Tammelassa Lounais-Hämeessä.

"Maalaiset pitävät huolta toisistaan"

Tammelan kunnan maaseutuasiamies ja Kylä kelpaa -hankkeen johtaja Veli-Matti Pura kehuu maaseutua hyväksi paikaksi asua.

– Esimerkiksi Tammela on upea ja yhteisöllinen pieni kunta. Naapurit tuntevat toisensa, ja me pidämme huolta toisistamme.

Maalle ihmisiä houkuttelevat Puran mukaan paitsi väljempi asuminen myös pienemmät koulut. Tammelassa koulu pidetään pystyssä, jos siinä on yli 20 oppilasta.

– Meillä on kylien ja kunnan välillä kyläohjelma, jossa sovitaan asioista viideksi vuodeksi eteenpäin. Siinä on sovittu myös koulujen tilanteesta. Tähän saakka kyläkouluihin on riittänyt lapsia, eikä niitä ole tarvinnut lopettaa taloudellisista syistä.

Kainuu ja Pohjois-Karjala kaipaavat turisteja

Tammelan asukasmäärä kasvaa vuosittain pikkuhiljaa. Pura myöntää, että Kainuun ja Pohjois-Karjalan tilanne on paikoin lohduttomampi.

– Etelä-Suomen maaseutu on etuoikeutetussa asemassa, koska meillä on työpaikkoja ja Helsinki, Tampere ja Turku lähellä. Lisäksi meillä on omaa teollisuutta ja tuotantoa. Muualla maassa joudutaan varmasti miettimään matkailua ja muita keinoja pitää alue asuttuna.

Tuulienergiaa ja lähiruokaa

Ensi viikon sunnuntaihin jatkuva Kylä kelpaa -tapahtuma pyrkii osoittamaan, että maalla voi asua paitsi väljästi ja viihtyisästi myös ekologisesti.

Messut esittelee energiatehokasta uudis- ja korjausrakentamista, uusiutuvaan energiaan perustuvia lämmitysratkaisuja, kuten tuuli- ja aurinkoenergiaa, sekä ympäristön kannalta järkeviä jätehuolto- ja vesihuoltojärjestelmiä.

Asian ohella on tarjolla tanssia ja herkuttelua. Yksi messujen suurimmista tapahtumista on perjantain lähiruokamarkkinat, jossa alueen lähiruokatuottajat myyvät tuotteitaan Tammelan keskustassa.

Kylä kelpaa on vuosittainen messutapahtuma, jonka tuotemerkin omistaa Keski-Suomen kylät ry. Messut järjestetään nyt kahdeksannen kerran. Viime vuoden messuihin Pielisen Karjalassa tutustui 26 000 kävijää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.