Mainos

Onko lapsen kännykkä turva vai riskitekijä?

Opettajien mielestä lapset tarvitsisivat lisää tukea netin ja sosiaalisen median hallintaan.

Teleoperaattori DNA:n teettämän tutkimuksen mukaan valtaosalla yli 10-vuotiaista koululaisista on käytössään älypuhelin. Älypuhelin löytyy repuista myös tätä nuoremmilta, sillä noin puolella eka- ja tokaluokkalaisista on älypuhelin käytössään.

7-8 -vuotiaista reilusti yli puolet (62 prosenttia) ja yli 10-vuotiaista valtaosa (95 prosenttia) saakin käyttää internetiä itsenäisesti.

Yli 10-vuotiaista suurimmalla osalla (65 prosenttia) on käytössään kannettava tietokone ja kolmasosalla tabletti.

Varmista lapsesi turvallinen netinkäyttö

Tutkimuksen mukaan kännykän ja netin käyttöä on ohjeistettu isossa osassa perheistä (88 prosenttia). Opettajat kuitenkin kokevat, että lapset tarvitsevat lisää tukea netin ja sosiaalisen median hallintaan erityisesti vanhempien taholta. Sosiaalisen median käyttöön opastetaan vain vajaassa neljäsosassa perheistä.

Puhelin hankitaan turvallisuuden takia, mutta moni ei mieti kokonaisvaltaisesti netin mukanaan tuomia riskejä ja uhkia. Opettajien ja vanhempien näkemykset eroavat selkeästi toisistaan: vanhemmista vain reilu kymmenys (14 prosenttia) kokee, että lapset tarvitsisivat enemmän tukea netin ja sosiaalisen median käytön hallintaan, kun taas opettajista peräti neljä viidestä on tätä mieltä.

Turvallisuudentunne on tutkimuksen mukaan vanhemmille suurin syy hankkia lapselleen matkapuhelin. Puhelinta ei hankita viihtymistä varten tai oppimisen tueksi. Sen sijaan tabletti hankitaan viihdettä varten sekä hyötykäyttöön kuten koulutehtävien tekemiseen.

Tutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö AddValue, ja siihen vastasi nettipaneelissa 386 vanhempaa ja puhelinhaastatteluin 100 lasten opettajaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.